Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80
Gerard
Remco GerretsenVrooland
Rob van der Leo
Veen Dortland
Ron Moes Sita
Koenders

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

10 Arrestaties in zaak De Mirandabad / Amsterdam (13/07/2006)

Deze week heeft een rechercheteam van district Zuid 10 verdachten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling(en), vernielingen en ongeregeldheden in het De Mirandabad op 12 juni. Negen jonge mannen, in leeftijd variërend van 15 tot 20 jaar, zullen vandaag en morgen worden geleid voor de rechter-commissaris. Eén verdachte is heengezonden.

Het onderzoek dat onder supervisie staat van een officier van justitie van het parket Amsterdam richtte zich behalve op de ongeregeldheden rond het De Mirandabad ook op mogelijke betrokkenheid bij diverse diefstallen in een winkel in de omgeving van het zwembad. Daarnaast onderzoekt het rechercheteam of de groep op de bewuste maandag betrokken is geweest bij meer incidenten.

Door de officier van justitie werd besloten dat er in De Mirandabad zaak opsporingsberichtgeving werd toegepast. In het regionale tv-programma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland werd een getuigenoproep gedaan. Het rechercheteam heeft een redelijk inzicht gekregen in wat zich rond het De Mirandabad heeft voorgedaan, maar is toch nog op zoek naar meer getuigen of mensen die over aanvullende informatie beschikken. Deze personen wordt verzocht alsnog telefonisch contact op te nemen met het rechercheteam van district Zuid via het telefoonnummer:

0 9 0 0 -- 8 8 4 4
Het onderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Hieronder de persberichten die wij eerder uitbrachten in verband met deze zaak.

Getuigen gezocht van ongeregeldheden bij zwembad / De Mirandalaan

Op maandagmiddag 12 juni rond zes uur vond er in en nabij het De Mirandabad in de Rivierenbuurt een incident plaats. Bij de hulpverlening aan een onwel geworden jongeman werd een aantal hulpverleners, ambulancepersoneel en een arts belaagd en geslagen. Daarnaast werd het ambulancepersoneel belet om eerste hulp te bieden en werd een fiets voor een rijdende ambulance gegooid. De wijkteamrecherche van Bureau Rivierenbuurt is op zoek naar getuigen van het incident of naar mensen die hier informatie over hebben. Zij zijn te bereiken via 0900-8844.

Drankmisbruikers maken hulpverlening onmogelijk / De Mirandalaan

Maandagmiddag rond kwart voor zes raakten de gemoederen in het De Mirandabad door overmatig drankgebruik oververhit. Hulpverleners werd het werk onmogelijk gemaakt. Een groep jongens bedreigde en intimideerde ambulancepersoneel en een arts. Een ambulance raakte licht beschadigd. Een jongen uit een groep van ongeveer 20 jongeren was onwel geworden. Een ambulance werd ter plaatse gestuurd en een toevallig passerende arts wilde eerste hulp verlenen. Op het moment dat de ziekenbroeders bij het zwembad aankwamen werden ze onmiddellijk bedreigd en belaagd door de groep beschonken jeugd. Er ontstond een zodanige bedreigende situatie dat de hulpverleners de keuze maakten om in afwachting van de politie in de buurt te wachten. Op het moment dat de ambulance wegreed werd er een fiets voor het gele hulpverleningsvoertuig gegooid. Ook werd er een fiets tegen de wagen aangeworpen waardoor deze licht beschadigd raakte. Verschillende politie-eenheden waren snel ter plaatse waarna de gespannen situatie snel voorbij was. Hierna kon de hulpverlening plaatsvinden. Het slachtoffer bleek teveel te hebben gedronken en werd ter plaatse behandeld. De ambulancebroeders en de arts hebben aangifte van openlijke geweldpleging gedaan. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De wijkteamrecherche doet onderzoek in de zaak.