Politie Groningen

Donderdag 13 juli 2006

Provincie Groningen, 13-07-2006

Groningen: snelheidscontroles in stad

De politie heeft woensdag op drie plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Europaweg: aantal geregistreerde voertuigen: 774, aantal overtredingen: 117, hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Peizerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 339, aantal overtredingen: 36, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1260, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 91 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Johan van Zwedenlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 851, aantal overtredingen: 141, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.

Groningen: autoambulance verliest auto

De politie heeft woensdagmiddag op de Laan 1940-1945 een 35-jarige man uit Haren bekeurd. De Harener bestuurde een auto met daarachter gekoppeld een aanhangwagen met daarop een personenauto. De auto was plotseling gaan scharen, waardoor de auto van de aanhangwagen werd afgeworpen. De heilige koe kwam op zijn kant in de berm terecht. Uit nader politieonderzoek bleek dat de aanhangwagen niet mocht worden voortbewogen door de auto van de Harener. Dit omdat de personenauto maximaal 1200 kg mocht trekken, terwijl de aanhangwagen ruim 2000 kg bedroeg. De politie maakt proces-verbaal op. De afgevallen auto werd afgesleept.

Groningen: besmeurde man aangehouden

De politie heeft woensdagavond op de Petrus Campersingel een 36-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling. De Stadjer was met verf besmeurde handen de Centrale Spoed Opvang binnengelopen. Toen de artsen doorkregen dat de man besmeurd was met verf, en dus geen bloed, werd hij weggestuurd. Tijdens zijn vertrek vond de verdachte het nodig om enkele handafdrukken op de ramen aan de voorzijde van het ziekenhuis achter te laten. Ook het zogenoemde Jullenshuisje werd van zijn handafdruk voorzien. De verdachte, die behoorlijk onder invloed van vermoedelijk drugs verkeerde, werd even later in de kraag gevat. De man werd ter ontnuchtering ingesloten.

Groningen: verkeersovertreder beledigt agenten

De politie heeft woensdagnacht een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor belediging. De man negeerde op zijn fiets een geslotenverklaring in de Oosterstraat. Daarnaast reed hij zonder verlichting. Politieagenten gaven de verdachte een stopteken, maar ook deze negeerde de Stadjer. Uiteindelijk werd de fietser op het Gedempte Zuiderdiep gecontroleerd. Hij weigerde aan de agenten zijn personalia te geven. Wel beledigde hij de dienders luidkeels met scheldwoorden. De recalcitrante man werd aangehouden en ingesloten. Bij zijn insluiting liet de verdachte zich nogmaals gelden door een politieagent op zijn hoofd te slaan. De verdachte zal vandaag worden gehoord.

Groningen: vlaggendief komt niet ver

Een 20-jarige Stadjer, die een vlag had gestolen bij een schoenenwinkel aan de Vismarkt, is woensdagnacht niet ver gekomen. Politieagenten zagen de verdachte met de vlag en mast lopen. Hij ging er als een haas vandoor. Na een korte achtervolging kon de man worden ingerekend. Tijdens het verhoor bekende hij zijn daad. De vlag en mast gaan retour naar de schoenwinkel. De 20-jarige mocht na verhoor van zijn vrijheid genieten. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: politie ontmantelt hennepkwekerij

De politie heeft woensdagmorgen in een pand aan de Nieuweweg in Delfzijl een hennepkwekerij ontmanteld. Op de benedenverdieping werden in twee ruimtes een zeer professionele, volledig geïsoleerde en werkende hennepkwekerij met ruim 1500 planten aangetroffen. De planten en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en pompen werden inbeslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in en de eigenaar van de hennepkwekerij zal worden verhoord.

Delfzijl: gevaarlijke snelheidsduivel raakt rijbewijs kwijt

Een 24-jarige automobilist uit Delfzijl moest woensdagmiddag op de Oosterveldweg zijn rijbewijs inleveren. Agenten zagen hem met hoge snelheid op de N33 rijden. Daarnaast haalde hij meerdere automobilisten gevaarlijk in. De achtervolging werd ingezet, maar hem bijhouden was enigszins moeilijk. Na een rondje door het centrum van Delfzijl, verhoogde hij zijn snelheid wederom. Hij reed 100 km/uur, terwijl daar 50 km/uur was toegestaan. Ook hier haalde hij gevaarlijk in, terwijl er verkeer kwam uit tegenovergestelde richting. Hij negeerde ook nog een rood verkeerslicht en de verdachte kon uiteindelijk op de Kustweg worden staandegehouden, na het gebruik van toeters en bellen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op voor snelheid en het gevaarlijke verkeersgedrag.

Sebaldeburen: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft woensdagavond op de Woldweg het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige automobilist uit Lutjegast. Hij werd gelaserd met een snelheid van 136 km/uur, terwijl de maximum snelheid daar 80 km/uur is. Zijn rijbewijs moest hij achterlaten en de politie maakt proces-verbaal op.

Leek: snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden

De politie heeft woensdagavond op de A7 bij Leek een snelheidscontrole gehouden tijdens wegwerkzaamheden. De belijning werd opnieuw aangebracht, waardoor de rechterrijstrook was afgesloten. Er gold een maximum snelheid van 70 km/uur. Er werd gecontroleerd met een lasergun, waarbij de invorderingsgrens van het rijbewijs als limiet werd gehanteerd. Een zeer groot deel van de automobilisten hield zich aan de snelheidsbeperking. Een aantal reed stevig door. Twee automobilisten moesten hun rijbewijs inleveren. De 36-jarige Stadjer en een 54-jarige Leeuwarder reden beiden 124 km/uur, een overschrijding van 54 km/uur. Het rijbewijs van beide heren werd ingevorderd en de politie maakt proces-verbaal op.

Ten Boer: gordelcontrole

De politie heeft woensdagmiddag op diverse locaties in Ten Boer een gordelcontrole gehouden. Op de Gaykingastraat, Vijverweide, Stadsweg en de Provincialeweg N360 werden 265 automobilisten gecontroleerd. Vijf automobilisten kregen een bekeuring, omdat ze hun gordel niet droegen. Eén van hen kreeg een extra bekeuring, omdat hij zich niet kon legitimeren.

Veendam: jongens aangehouden voor vernieling

Vijf jongens in de leeftijd van 15 tot 20 jaar uit Muntendam en Veendam zijn woensdagmiddag bij de Spoorweg aangehouden voor baldadigheid. Agenten werden tijdens surveillance aangesproken door twee passerende fietsers. Zij hadden gezien dat jongelui iets vernielden bij de Spoorweg. Zij zijn direct die kant op gegaan en werden aangesproken door een wandelaar dat het vijftal een plexiglas ruit in brand staken bij een loods. De jongens werden in de kraag gevat en overgebracht naar het politiebureau. Tegen drie van de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt voor vernieling en de politie bemiddelt in de schadevergoeding. De minderjarige verdachten werden overgedragen aan hun ouders.

Scheemda: verkeerscontrole op A7

De politie heeft woensdag tijdens de avondspits toezicht gehouden op de A7. Twee vrachtwagenchauffeurs kregen een bekeuring van 130 euro voor het niet-handsfree bellen. Daarnaast werden twee automobilisten en een motorrijder bekeurd. Een 61-jarige automobilist uit Duitsland reed continu op de linker weghelft, met een constante snelheid van 137 km/uur. Hij kreeg een waarschuwing voor het continu op de linker weghelft rijden en een bekeuring van 66 euro voor de
snelheidsovertreding. Die bekeuring werd direct betaald. Een 45-jarige Stadjer reed met zijn auto en aanhanger 120 km/uur in plaats van de 80 km/uur. Hij werd staandegehouden en krijgt proces-verbaal. Een 34-jarige Duitse motorrijder kreeg een bekeuring van 75 euro, omdat hij geen goedgekeurde helm droeg. Ook hij rekende direct af.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Ten Boer, Provincialeweg N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1596, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Appingedam, Delfzijlsterweg: aantal geregistreerde voertuigen: 249, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Harkstede, Engelberterweg: aantal geregistreerde voertuigen: 591, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.