Universiteit Utrecht

Persbericht

13 juli 2006

Eerste masteropleiding voor arts-onderzoeker gaat in Utrecht van start

Na de zomer start de opleiding SUMMA. SUMMA staat voor 'Selective Utrecht Medical Master' en is ontwikkeld door het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht. SUMMA is een vierjarige masteropleiding tot basisarts én onderzoeker die aansluit op een bachelordiploma in de life sciences. SUMMA wordt aangeboden naast de reguliere opleiding Geneeskunde. De nieuwe opleiding is uniek. Niet eerder is in Nederland een dergelijke opleiding aangeboden. De Eerste Kamer is recent akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat de vierjarige opleiding mogelijk maakt.

Door SUMMA wordt het mogelijk voor studenten met een niet-medisch bachelordiploma om in te stromen in een medische master, zoals internationaal gebruikelijk is. Daarnaast beantwoordt de opleiding aan de wens van de overheid tot efficiëntere opleidingstrajecten, aangezien SUMMA bijdraagt aan een korter opleidingstraject tot arts-onderzoeker.

Start SUMMA
De onderzoeksmaster is bedoeld voor een geselecteerd aantal bachelors van het University College en voor bachelors uit de biomedische wetenschappen, een gebied waarin de Universiteit Utrecht sterk vertegenwoordigd is. In september 2006 wordt gestart met SUMMA als een eigenstandige vierjarige opleiding tot basisarts én onderzoeker, naast de reguliere zesjarige opleiding Geneeskunde tot basisarts. De opzet van SUMMA is in lijn met de bachelor-masterstructuur die meer keuzeruimte biedt aan studenten. De nieuwe opleiding kan gezien worden als resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het ministerie van OCW.

Nadere informatie
Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht (030) 2532411, s.c.c.martis@uu.nl Annette Aarts, Universitair Medisch Centrum Utrecht (030) 2506371, a.aarts@umcutrecht.nl