Connex Transport Nederland


10 juli 2006

BBA Veluwe start proef met OV-chipkaart in de bus

BBA Veluwe gaat als eerste openbaar vervoer bedrijf in Gelderland de OV-chipkaart testen in de bus. In augustus ontvangen enkele honderden reizigers een gratis OV-chipkaart waarmee kan worden gereisd op het traject Apeldoorn - Zwolle. De proef wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Gelderland. Voor Provincie en BBA Veluwe betekent de proef de start van de definitieve uitrol van de OV-chipkaart in Gelderland. De aftrap werd 10 juli gegeven door gedeputeerde Marijke van Haaren en wethouder Rob Metz van Apeldoorn.

In 2008 reist heel Nederland met de OV-chipkaart. Eén vervoerbewijs dat toegang geeft tot bus, trein, tram en metro. BBA Veluwe en de provincie Gelderland willen goed voorbereid aan de slag en gaan ervaring opdoen met de OV-chipkaart middels een proef op de lijnen 90, 95, 96, 97 en 294 tussen Apeldoorn en Zwolle. Bij aanvang van de proef zullen ongeveer 200 reizigers worden voorzien van een gratis persoonlijke of anonieme kaart waarmee in genoemde bussen kan worden gereisd. In de loop van de proef wordt dat aantal uitgebreid. Op de kaart wordt saldo of een reisproduct geladen waarmee de reiziger in- en uitcheckt. Omdat het een proef betreft, blijven naast de OV-chipkaart voorlopig de gebruikelijke kaartsoorten gelden.

De reizigers hebben zich vrijwillig opgegeven en zullen hun ervaringen periodiek noteren in een elektronisch huishoudboekje. Deze ervaringen zullen worden gebruikt om de implementatie van de OV-chipkaart in Gelderland en binnen BBA Veluwe en het moederbedrijf Veolia Transport Nederland, vlekkeloos te laten verlopen. De proef biedt een uitgelezen mogelijkheid de technische aspecten, de nieuwe werkwijze die de invoering van de kaart met zich meebrengt en de bijbehorende processen uitvoerig te testen.

Marijke van Haaren, gedeputeerde Infrastructuur en Openbaar Vervoer van de provincie Gelderland, en Rob Metz, wethouder Mobiliteit en Wegen van de gemeente Apeldoorn, gaven 10 juli op het busstation in Apeldoorn het startschot voor de proef door een OV-chipkaart langs de kaartlezer in de bus te halen.

Laatst bijgewerkt 13-7-2006