FNV KIEM

FNV wil WW verzelfstandigen
Als werkgevers zelf de werkloosheidsuitkering voor ontslagen werknemers moeten betalen, zullen ze zich meer inspannen om hun werknemers aan een andere baan te helpen. Daarom wil de FNV van de WW een private verzekering maken. FNVs vice-voorzitter Ton Heerts lanceerde dit voorstel gisteren in de Volkskrant. Hij benadrukt dat het doel lagere loonkosten is.

Werknemers hebben hierin natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Je moet niet tien keer een aanbod voor scholing afslaan. Beter is te voorkomen dat iemand in de WW beland en te helpen bij re-integratie naar een andere werkgever. Rondom het ziekteverzuim zijn we goed in gesprek met elkaar. Werkgevers en werknemers zijn meer en meer tot elkaar veroordeeld. Ze gaan vaker samen aan het roer staan en moeten samen oplossingen bedenken.

Het MKB zou moeite hebben met FNVs voorstel, omdat het voor de kleine werkgevers onbetaalbaar wordt de WW uit eigen zak te betalen. Heerts vindt dit onzin. Het is een klassieke reactie, want het zou allemaal kommer en kwel zijn. Maar ze kunnen ook op brancheniveau afspraken maken. Bijvoorbeeld alle bakkers bij elkaar om het risico te delen. En als dan een bakker weinig zorg aan zijn werknemers besteedt, zou hij daar door anderen op aangesproken kunnen worden. Werkgevers moeten wel aan preventie doen, anders zouden ze bijvoorbeeld meer moeten bijdragen. VNO/NCW wil eventueel wel nadenken over dit plan, maar wil ook dat de ontslagbescherming versoepeld wordt. Daar heeft de FNV weinig zin in. Sommige regels kunnen misschien wel versoepeld worden, maar aan de wet wordt niet gemorreld.

---