Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Rolstoelvervoer steeds veiliger
---

De CG-Raad is blij dat de Inspectie van Verkeer en Waterstaat onveilig rolstoelvervoer heeft kunnen terugdringen met een thema-actie. Bij controle werd in 2004 in 90 % van de gevallen nog geconstateerd, dat er geen gordels werden gebruikt of dat ze verkeerd werden gebruikt. In 2005 blijkt dit teruggebracht te zijn tot iets meer dan 25%. Datzelfde geldt voor het niet of niet juist bevestigen van de rolstoel. Van 8% is dit teruggebracht tot 3%.

De CG-Raad vindt dit een goed resultaat, maar het kan nog beter. Dat is ook de Inspectie van mening. Daarom zet de Inspectie de controles voort in 2006. Daar is de CG-Raad het van harte mee eens.

De thema-actie heeft ook geleid tot enkele aanbevelingen:


1. Chauffeurs en ondernemers moeten gemotiveerd worden om kwalitatief beter vervoer te verrichten, bijvoorbeeld door een toeslag in de CAO voor de verhoogde verantwoordelijkheid en het fysiek zwaardere werk.

2. De klant moet een vervoerder die niet voldoet aan veiligheidseisen kunnen weigeren.

3. Rolstoelfabrikanten en gebruikers nemen verantwoordelijkheid voor de technische aanpassing van rolstoelen en rolstoelbusjes.
4. Rolstoelfabrikanten en gebruikers moeten streven naar uniformiteit in vervoerbare rolstoelen, vast te leggen als ISO-norm.

De CG-Raad onderschrijft deze aanbevelingen. Rolstoelinzittenden moeten erop kunnen rekenen dat èlke rit veilig wordt uitgevoerd.

Meer informatie over het evaluatierapport vindt u op www.ivw.nl.

(Geplaatst 13 juli 2006)

---