Ministerie van Verkeer en Waterstaat

de diploma-uitreiking van de opleiding Logistiek en Technische Vervoerskunde van de Christelijke Hogeschool Windesheim

Toespraak | 12-07-2006 | Zwolle | Melanie Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren, maar vooral: beste afstudeerders,

Wat een prachtige dag voor jullie en jullie familie en vrienden! Na vier jaar hard werken eindelijk dat felbegeerde diploma. Fantastisch natuurlijk.

Ik wil jullie graag bij voorbaat feliciteren met de keuze voor de sector transport en logistiek. Sinds de dagen van de VOC en de hanzesteden is dat namelijk de kurk waar Nederland economisch op drijft. En wat er in de loop der eeuwen ook allemaal is veranderd, dat feit niet. We hebben dan ook veel mee: onze sterke mainports Schiphol en natuurlijk Rotterdam, uitstekende achterlandverbindingen, een hoogontwikkelde spoor- en wegvervoersector, en een uitgebreid net van distributiecentra en andere logistieke diensten. Daarmee is Nederland sinds mensenheugenis een duidelijke oranje stip op de wereldkaart, het Nederlands elftal ten spijt.

Toch is het grote belang van de sector transport en logistiek vooral een algemeen maatschappelijk belang. De bijdrage van de sector aan ons Bruto Nationaal Product is namelijk niet veel meer dan een paar procent. Maar als je kijkt naar het deel van de economie dat afhankelijk is van vervoer - zeg maar alle bedrijven die concrete producten maken of verhandelen -, dan verandert het verhaal. Dan praat je namelijk meteen over het grootste deel van onze economie. En daar gaan jullie na vandaag hopelijk een bijdrage aan leveren.