Helderse zeehaven blijft groeien

Pas publicaties v.o.f.

PERSBERICHT

Den Helder, 13 juli 2006

Helderse zeehaven blijft groeien

DEN HELDER - De zeehaven van Den Helder heeft vorig jaar op het gebied van de overslag van goederen een flinke groei doorgemaakt. Volgens cijfers van de Nationale Havenraad is de overslag in 2005 met bijna 24 procent gestegen. Den Helder is hiermee de snelgroeiende haven van Nederland en één van de snelste van West-Europa.

De overslagresultaten van Den Helder zijn van 203.000 ton in 2004 gestegen naar 251.000 ton in 2005. En voor dit jaar wordt een verdere toename verwacht. Hiermee heeft Den Helder de opgaande lijn goed te pakken. 'Vooral de offshore-industrie bezorgt de regio veel werk met een grote toegevoegde waarde', zegt projectmanager en port security officer Nick Waterdrinker van de Gemeentelijke Havendienst Den Helder.

Met een gloednieuwe offshorebasis op de Paleiskade, het zogeheten Offshore Service & Logistics Centre, vormt de stad een heel belangrijke schakel in de bevoorrading van ruim 100 platformen en diverse booreilanden in het zuidelijke deel van de Noordzee. Hiervoor pendelt dagelijks, onder de vlag van de Southern North Sea (SNS) pool, een vloot van tien bevoorraders tussen de platformen en de haven van Den helder. De bruto tonnage hiervan is de laatste drie jaar verdubbeld van 1,5 naar 3 miljoen ton. Nick Waterdrinker: 'Zo'n 70 procent van de offshore-logistiek wordt vanuit Den Helder verzorgd en het ziet ernaar uit dat wij die overige 30 procent op termijn ook voor een groot deel naar ons kunnen toetrekken.'

Ook is de zeehaven de uitvalsbasis voor allerlei offshore-operaties (survey/seismiek), bemanningswisselingen, bunkering, en dergelijke. Het aantal offshorevaartuigen dat Den Helder aandoet, is tussen 2002 en 2005 gestegen van 1400 naar 2000. De offshore-industrie is goed voor 4000 directe en indirecte arbeidsplaatsen.

Verder wordt binnenkort een begin gemaakt met de renovatie en uitbreiding van de voormalige Onderzeedienstkade. Deze kade wordt niet alleen opgeknapt, maar ook verbreed. Hierdoor kan hij straks, met een nieuw oppervlak van 7000 vierkante meter, eveneens worden ingezet ten dienste van de offshore-industrie. De renovatie vergt een investering van 12 miljoen euro en wordt gefinancierd door de Gemeente Den Helder en de Provincie Noord-Holland. De eerder uitgevoerde renovatie van de Paleiskade, waarop het Offshore Service & Logistics Center is gevestigd, heeft ruim 18 miljoen euro gekost.

Voor nadere informatie:
Gemeentelijke Havendienst Den Helder
Dhr. N. Waterdrinker
T 0223-613955
E haven@denhelder.nl
W www.havendenhelder.nl