MINLNV: Veerman presenteert visie op paardenhouderij

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

13 juli 2006 nr100

VEERMAN PRESENTEERT VISIE OP PAARDENHOUDERIJ

De paardenhouderij wordt een belangrijke speler op het platteland. Daarom moet deze sector meer samenwerken en zijn verantwoordelijkheid nemen voor een aandeel in het vitaal platteland. Dat staat in de Visie Paard & Landschap die Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarmee krijgt paardenhouderij een volwaardige plek in het LNV-beleid.

De paardenhouderij varieert van stallen en maneges tot paardenfokkerijen; van meer paarden in de wei tot ruiterpaden voor de recreatie. Het is inmiddels een economische sector van belang. De minister heeft al vaker aangegeven dat de sector een belangrijke eigen rol en verantwoordelijkheid heeft bij de invulling van de ontwikkelingen in de sector. Maar ook voor het ministerie en andere overheden zijn in de visie acties beschreven.

Minister Veerman wil dat de sector bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied en een aantrekkelijk landschap. De sector moet daarvoor kennis opdoen en ervaringen uitwisselen, beter samenwerken binnen én buiten de sector, en een professionaliseringsslag maken. Daarnaast roept hij de sector op om zich, in overleg met anderen, in te zetten voor een betere toegankelijkheid van het landelijk gebied.

In zijn visie, legt minister Veerman een duidelijke taak neer bij de provincies en gemeenten. Zo moeten de provincies ruimte bieden in hun streekplannen voor een paardenparagraaf. Gemeentes zijn een belangrijke speler bij het zoeken naar lokale oplossingen en worden opgeroepen om in afstemming met buurgemeenten een gezamenlijke benadering te zoeken in het paardenbeleid. Waterschappen, maar ook andere terreinbeherende organisaties of particuliere grondbezitters, moeten kijken in hoeverre zij hun terreinen kunnen openstellen voor ruiters en menners.

Het ministerie van LNV gaat de paardenhouderij volgen. Daarvoor is meer inzicht in ontwikkeling van de paardensector nodig, zowel economisch, landschappelijk als recreatief. Het LNV-onderzoeksprogramma wordt hierop aangepast. De landschappelijke inpassing van paardenbedrijven wil het ministerie stimuleren. Een voorbeeldenboek geeft de sector tips over de aanpak. Andere acties zijn een prijsvraag, debatten & tentoonstellingen over landschap en paardenhouderij en reizende ontwerpteams. LNV wil het recreatieve paardrijden in lijn brengen met andere vormen van recreatie in het buitengebied, zoals wandelen of fietsen. Ook internationaal wil LNV de sector ondersteunen, onder andere door op te treden bij veterinaire export- of importbelemmeringen en het uitvoeren van een risicoanalyse naar dierziekten in de paardenhouderij.

De Visie Paard & Landschap is vanaf vandaag te downloaden via www.minlnv.nl.

NOOT voor de redactie (

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit