Gemeente Amsterdam



Gemeente investeert de komende vier jaar in stimuleren ondernemersverenigingen

13 juli 2006
-
Voorlichting

Het project MKB manager wordt de komende vier jaar wegens succes voortgezet. Hiermee heeft het college van B&W ingestemd. Sinds 16 augustus 2004 kent de gemeente Amsterdam een MKB manager met als belangrijkste taak het verbeteren van de organisatiegraad van ondernemers. In de afgelopen twee jaar heeft de MKB manager twaalf organisaties ondersteund of opgericht. De MKB manager staat ook de komende vier jaar klaar voor de Amsterdamse ondernemers.

De MKB manager heeft sinds 2004 acht verenigingen ondersteund in hun professionalisering, onder meer door ondersteuning van ledenwerfcampagnes, het zorgen voor versterking van verenigingsbesturen en het organiseren van de ondernemersreactie op herinrichtingsplannen. Ook heeft hij drie verenigingen en een netwerk opgericht; zo is de stad met de oprichting van de Ondernemersvereniging Museumkwartier en een ondernemersnetwerk op IJburg weer enkele ondernemerscollectieven rijker. Voor ondernemers trad de manager op als adviseur en hielp hen bij zowel onderlinge samenwerking als bij contacten met het stadsdeel en andere partijen. Voor stadsdelen was hij een adviseur in de weg naar contacten met ondernemers en was hij organisator van het ondernemersbelang. De MKB manager, Martin Kok, heeft in de afgelopen maanden ook een stageplek geboden aan een HBO-student die hiermee ervaring heeft opgedaan in contacten met het Amsterdamse midden- en kleinbedrijf. De MKB manager wil hiermee een voorbeeld zijn voor Amsterdamse ondernemers.

Het nieuwe college vindt het midden- en kleinbedrijf van groot belang. Het MKB is gezichtsbepalend voor het wel en wee van de stad Amsterdam. Het MKB (95% van alle bedrijven in de stad) biedt naast werkgelegenheid ook sfeer, creativiteit en leefbaarheid. Onderlinge samenwerking van het MKB versterkt de afzonderlijke bedrijven en zorgt voor een meerwaarde voor de gehele stad.

De specifieke doelstellingen voor de komende vier jaar zijn het oprichten van vier nieuwe ondernemersverenigingen per jaar, het activeren/professionaliseren van vier ondernemersverenigingen per jaar en het inspelen op actualiteiten in het Amsterdamse bedrijfsleven gericht op het bemiddelen tussen gemeente en (MKB)ondernemers. Voor het project is EUR 607.124 beschikbaar gesteld.