GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Groot risico Waddenzee voor kleine hoeveelheid gas

Brussel, 13 juli 2006 - GroenLinks in het Europees Parlement stelde vandaag schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Aanleiding zijn de vergunningen die de Nederlandse regering op 6 juli 2006 heeft verleend voor gaswinning onder de Waddenzee. De Nederlandse Aardolie Maatschappij mag hierdoor met onmiddellijke ingang gas winnen.

Het gaat om in totaal 20 miljard kubieke meter. Deze relatief kleine hoeveelheid is genoeg om heel Nederland slechts acht maanden van gas te voorzien. Jaarlijks verbruiken Nederlandse huishoudens ongeveer 32 miljard kubieke meter aardgas.

De verleende vergunningen zijn gebaseerd op een Milieueffectenrapportage (MER) uit januari 2006. Hierin staat dat er rekening wordt gehouden met de aanwijzing van de Waddenzee als Vogel- en Habitatrichtlijngebied en dat de gaswinning geschiedt ´met de hand aan de kraan´. Dat wil zeggen dat gaswinning kan worden gestopt als blijkt dat zich toch ongewenste effecten voordoen.

De MER is er overigens volstrekt duidelijk in dat gaswinning leidt tot bodemdaling. Indien deze bodemdaling onvoldoende gecompenseerd wordt met kunstmatig aangevoerd zand, dan staan wadplaten minder lang droog of verdrinken zelfs. Hierdoor hebben vogels minder plaats en tijd om eten te zoeken. Ook is het niet zeker of de aanvoer van kunstmatig zand de extra bodemdaling door gaswinning zal kunnen bijhouden.

GroenLinks strijdt al jaren tegen gaswinning onder het wad. Eerder stelde zij twee keer vragen over deze kwestie aan de Europese Commissie. In het voorjaar van 2004 nam de Europese Commissie zelfs de ongebruikelijke stap om de Nederlandse regering een waarschuwingsbrief te sturen. Hierin werd Nederland herinnerd aan haar verplichtingen tot bescherming van de Waddenzee.

Hieronder de vragen aan de Europese Commissie:

In een antwoord op een schriftelijke vraag (E-2281/05) van Kathalijne Buitenweg over het besluit van de Nederlandse regering om in de Waddenzee naar aardgas te boren, verklaarde de Commissie op 27 juni 2005 dat de Nederlandse regering, overeenkomstig de Habitatrichtlijn, een beoordeling moet maken alvorens een vergunning te verlenen voor het project.


1. Staat inmiddels vast dat de plannen niet strijdig zijn met de Vogelrichtlijn (Richtlijn 79/409/EEG van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand(2)) en de Habitatrichtlijn?


2. Is de Commissie van oordeel dat ondanks de negatieve risico´s voor het gebied van de winning van een relatief kleine hoeveelheid gas, het toch van dwingend en nationaal belang is dat de gaswinning mag doorgaan (Artikel 6, lid 4)?

a). Zo ja, zijn de compenserende maatregelen voor gaswinning voldoende om de gevolgen van gaswinning voor het gebied te beperken?

b.) Zo nee, welke stappen is de Commissie van plan te nemen?


----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int www.groenlinks.nl/europa