Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Arib over het niet vergoeden van ovulatie inductie medicatie

Kamerstuk, 13-7-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U- 2695241

13 juli 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over het niet vergoeden van ovulatie inductie medicatie (2050615620).

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het feit dat patiënten met hypofyse malfunctie, na een hersentumor of bloeding, en patiënten met PCO (Poly Cysteus Ovarium), zijn aangewezen op ovulatie inductie medicatie?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Wat zijn de kosten van ovulatie inductie medicatie voor een patiënt?

Antwoord 2
De kosten in de praktijk kunnen per patiënt sterk verschillen en zijn daarnaast afhankelijk van de gekozen medicatie. Volgens de GIP database van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) variëren de kosten van de standaard dagdosering voor de verschillende therapieën van EUR 0,18 tot EUR 35,- per patiënt per dag.

Vraag 3
Waarom worden geneesmiddelen die malfunctie van andere endocriene organen compenseren wel vergoed, en geneesmiddelen die het ontbreken van de werking van de hypofyse of van de ovaria compenseren niet?

Antwoord 3
Het is een kabinetsbesluit om de behandelingen voor vruchtbaarheidsstoornissen in principe uit te sluiten van collectieve vergoeding. Omdat de stijgende zorgkosten het noodzakelijk maken om keuzes te maken in de zorg, acht het kabinet het gerechtvaardigd dat patiënten de kosten voor vruchtbaarheidsbehandelingen zelf betalen. Het gaat overigens om een gedeeltelijke eigen betaling, omdat de kosten van het ziekenhuis en de behandelaar wel worden vergoed.

Vraag 4
Kunt u aangeven in welke mate patiënten die gebruik maken van ovulatie inductie ook meteen kiezen voor Invitrofertilisatie (IVF)? Wat zijn de collectieve kosten voor alleen ovulatie inductie medicatie versus ovulatie inductie medicatie plus IVF?

Vraag 5
Wat zijn de kosten van opname van ovulatie inductie medicatie in het vergoedingenpakket?

Antwoord 4 en 5
De keuze voor de meest zinvolle behandeling is een professionele keuze. Ik ga ervan uit dat de behandelaars hun richtlijnen volgen en dus niet meteen voor een (zwaardere) IVF behandeling zullen kiezen als dit medisch gezien niet noodzakelijk is.
Het gebruik van ovulatie inductie medicatie bij IVF wordt vanaf 1 januari 2007 weer volledig vergoed. Ik schat dat de kosten van opname in het vergoedingenpakket van medicatie van overige vruchtbaarheidsbehandelingen ongeveer EUR 12 miljoen zouden bedragen.

Vraag 6
Bent u bereid ovulatie inductie medicatie op te nemen in het vergoedingenpakket?

Antwoord 6
Nee. Ik blijf bij het eerdere standpunt van het kabinet dat de behandeling van deze klasse van aandoeningen buiten de collectieve lasten moet vallen.