Socialistische Partij

Ook Nederland moet aanval op Libanon veroordelen

13-07-2006 * Tweede-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk en Rusland de Israëlische aanval op civiele doelen in Libanon moet veroordelen. De EU zou bovendien het associatieverdrag met Israël moeten opschorten. "Het bombarderen van de luchthaven en een tv-station is in strijd met het internationaal recht en wie zwijgt stemt toe," aldus Van Bommel.

Van Bommel Nederland moet zich volgens Van Bommel expliciet uitlaten over de acties van Israël die door Frankrijk al `disproportioneel' zijn genoemd. Ook de EU moet volgens de SP'er een actieve diplomatieke opstelling kiezen. De EU en Israël onderhouden een Associatieverdrag dat voorziet in bepalingen dat dit verdrag kan worden opgeschort in het geval van mensenrechtenschendingen. De SP heeft er bij minister Bot op aangedrongen dit nu ook te doen, zodat gunstige handelsvoorwaarden voor Israël vervallen.

Van Bommel: "Na het bombarderen van een elektriciteitscentrale en bruggen in de Gazastrook worden nu ook burgerdoelen in Libanon getroffen. Dit is niet alleen tegen het internationale recht, maar bemoeilijkt ook de kansen op een overeenkomst in de Palestijnse kwestie. Het optreden van Israël is buiten alle proporties en duidelijk gericht op het terroriseren van de burgerbevolking. En ook voor Nederland geldt: wie zwijgt stemt toe."