Wageningen Universiteit

13 jul 2006
Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: 056

Duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen in ontwikkelingslanden

Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking en Aalt Dijkhuizen, voorzitter RvB van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) hebben een partnerschap voor Globalisation and Sustainable Rural Development ondertekend.

Het nieuwe partnerschap beoogt een efficiënt en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen in ontwikkelingslanden. Als gevolg van de voortgaande mondialisering en handelsliberalisatie ontstaan daar vaak conflicterende belangen en is er sprake van een toenemende druk op het gebruik van bijvoorbeeld land, water en grondstoffen. Hierdoor ontstaan enerzijds kansen voor economische groei maar tegelijkertijd kunnen ook negatieve effecten optreden met betrekking tot voedselvoorziening, armoede en milieu.

Met het oog op vaak voorkomende tegenstrijdige, lokale en mondiale belangen zal dit nieuwe partnerschap oplossingen aandragen voor een duurzaam ketenbeheer in de landbouwsector en voor duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de leefomgeving. Daarbij staat de verbetering van de inkomenspositie van met name boeren en kleinschalige ondernemers in de landbouwsector centraal.

Het partnerschap zal zich vooral richten op landen in Afrika ten zuiden van de Sahara en heeft een looptijd van vier jaar. Wageningen UR en het ministerie van Buitenlandse Zaken dragen beide vijf miljoen euro bij.

In het kader van dit partnership gaat Wageningen UR het Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking de komende vier jaar bijstaan met beleidsondersteunend onderzoek op het gebied van armoedebestrijding, voedselzekerheid en de invloed van globalisering. Daarnaast draagt ze via onderwijs en onderzoek daadwerkelijk bij aan capaciteitsopbouw, met training en opleiding van mensen ter plekke, en aan institutionele ontwikkeling waarbij lokale organisaties en hun onderlinge verbanden worden versterkt. Wageningen UR werkt daarbij nauw samen met universiteiten, nationale en internationale onderzoeksinstellingen, NGOâs en boerenorganisaties.

De samenwerking met DGIS moet bijdragen aan het behalen van enkele van de Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDGâs, Millennium Development Goals) van de Verenigde Naties: het bestrijden van extreme honger en armoede, het verzekeren van een duurzaam milieu en het bevorderen van wereldwijde partnerships voor ontwikkeling.

Meer over dit onderwerp
Toespraak minister Van Ardenne op 31 mei 2006 Contact
Wageningen International
Wim Andriesse
tel. 0317 495 234
wim.andriesse@wur.nl