Gemeente Waalwijk Gemeente op zoek naar locatie voor een discotheek

Haven van Waalwijk niet geschikt voor discoboot

Bij de gemeente is enige tijd geleden een initiatief ingediend om het voormalig zendschip van Veronica Norderney, thans in gebruik als discotheek, in de Waalwijkse haven aan te leggen. Het college van Waalwijk heeft de initiatiefnemer meegedeeld dat er in de haven van Waalwijk geen geschikte locatie is gevonden voor het aanleggen van deze zogenaamde discoboot. We hebben de haalbaarheid serieus onderzocht en moeten helaas constateren dat de haven van Waalwijk niet geschikt is als vestigingsplaats voor de boot, aldus wethouder Baggerman. Er is volgens mij wel behoefte aan een discotheek. Dat is wel duidelijk geworden de afgelopen maanden. Daarom zoeken we verder naar een geschikte locatie voor de vestiging van een uitgaansgelegenheid voor de jeugd.

Vijf locaties
Er zijn 5 locaties onderzocht: de kop van de haven, twee locaties aan de openbare loswal, nabij de draaikom Industrieweg en buitengaats. Deze locaties zijn vanuit drie invalshoeken bekeken: technische haalbaarheid (inclusief brandveiligheid), planologische inpassing en milieutechnische inpassing (inclusief externe veiligheid). De conclusie luidt dat door fikse investeringen de boot kan voldoen aan alle technische voorwaarden en eisen. Echter de vestiging van de boot met een capaciteit van 450 bezoekers, is met name als gevolg van externe veiligheidsaspecten niet mogelijk. De discoboot is ten opzichte van de aan de haven van Waalwijk gevestigde bedrijven een kwetsbaar object. Voor een aantal van deze bedrijven geldt dat zich binnen een bepaalde straal geen grote groepen mensen mogen bevinden. Bovendien belemmert het schip de bedrijfsvoering van deze bedrijven. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze inwoners én voor het onbelemmerd voortbestaan van de bedrijvigheid in onze stad, aldus wethouder Baggerman.

Lokale discotheek met regionale uitstraling
Het college heeft eerder vastgesteld dat er in Waalwijk behoefte is aan een discotheek afgestemd op de schaal van Waalwijk; een lokale disco met een regionale uitstraling. Het begrip lokale disco betekent dat de dansvoorziening een aanvulling is op bestaande uitgaansgelegenheden. Het aspect regionale uitstraling geeft aan dat vestiging nabij de A59 en N261 met het oog op de bereikbaarheid en zichtbaarheid (vanuit het perspectief van de ondernemer) gewenst is. Hierbij speelt ook het aantal beschikbare parkeerplaatsen een rol. Ook met deze zaken is rekening gehouden bij het beoordelen van de locaties.

Het college bekijkt de komende maanden allereerst welke behoefte er exact is onder jongeren. Dit gebeurt in overleg met Tavenu. Daarnaast brengt de gemeente in beeld welke locaties in aanmerking komen voor de vestiging van een uitgaansgelegenheid. Deze twee aspecten leiden uiteindelijk tot geschikte vestigingslocaties die aan geïnteresseerde initiatiefnemers kunnen worden aangeboden.

Publicatie datum 10-07-2006