Politie Noord-Holland-Noord

Politie waarschuwt voor auto-inbraak op vlootdagen

Den Helder, 13-07-2006 o Met meterslange spandoeken attendeert de politie bezoekers van de nationale vlootdagen (van vrijdag 14 t/m zondag 16 juli 2006) van de Koninklijke Marine op het voorkomen van auto-inbraak. De tekst: voorkom auto-inbraak: niets erin, niets eruit spreekt voor zich.

De politie Noord-Holland Noord besteedt veel aandacht aan het bestrijden én voorkomen van inbraken in autos. Vorig jaar is een regionaal project gestart om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. De gezamenlijke inspanningen van de politie en de partners hebben vruchten afgeworpen: er is een dalende trend van auto-inbraken. Toch blijft het nodig alert te zijn: er wordt nog steeds ingebroken. In de maand juni zijn in Den Helder 30 auto-inbraken gepleegd.

Er is intensief samengewerkt met de VVVs in Noord-Holland, met gemeenten, met verzekeringsmaatschappij Univé en met de beheerders van recreatiebedrijven in met name het kustgebied. Met deze partners is veel contact geweest en via hen is informatie verspreid onder bijvoorbeeld toeristen om auto-inbraken te voorkomen. Een voorbeeld is de door Univé gesponsorde gele spiegelhanger die in een oplage van 100.000 is verspreid in de regio. Deze kan in de auto worden opgehangen en bevat de tekst Let op, in deze auto liggen géén waardevolle spullen. Preventie speelt de belangrijkste rol bij het bestrijden van autocriminaliteit. Want wanneer er niets waardevols in de auto ligt, kan er ook niets uit worden gehaald.

Bewustwording

De politie onderneemt allerlei initiatieven om de inbraken een halt toe te brengen. Maar dat kan de politie niet alleen. Ook anderen hebben hierin een verantwoordelijkheid. Niet in de laatste plaats de bezitters van autos. Bewoners van Noord-Holland Noord zijn er mede dankzij veel publiciteit in de media bewust van geworden dat het belangrijk is niets in de auto achter te laten.

Politie-inzet
Behalve preventief, is er ook repressief opgetreden. In Den Helder en omstreken zijn gemeentelijke toezichthouders ingezet om gericht te surveilleren op auto-inbrekers bij parkeerplaatsen en zijn er veel spiegelhangers verspreid.

De politie werkt op de vlootdagen nauw samen met de Koninklijke Marechaussee. Extra mensen worden ingezet om onder meer verkeersstromen in goede banen te leiden.

Tips om inbraak in een auto te voorkomen:


- laat geen kostbare goederen in de auto achter;


- zet het dashboardkastje open;


- leg geen waardevolle spullen onder de stoelen;


- zet het stuur in het stuurslot;


- dek de laadruimte niet toe, laat zien dat er niets van waarde ligt;


- registreer waardevolle goederen. Voorzie ze van een postcode en huisnummer;


- parkeer op een goed verlichte parkeerplaats (een bewaakt parkeerterrein is het beste).

Laatst gewijzigd 13-07-2006 14:07 | © Politie Noord-Holland Noord |