GroenLinks

Afghanistan's groene minister van Buitenlandse Zaken

13 juli 2006

Sinds het vertrek van Joschka Fischer uit de politiek is er nog één land ter wereld met een groene minister van Buitenlandse Zaken, namelijk... Afghanistan. Op 10 en 11 juli was Rangin Dadfar Spanta, voormalig gemeenteraadslid in het Duitse Aken voor Die Grünen, in Brussel.

Vijfentwintig jaar lang verbleef de Afghaan Rangin Dadfar Spanta als politiek vluchteling in Duitsland. Hij was er als politicoloog verbonden aan de universiteit van Aken, en hij nam ook actief deel aan de lokale politiek, namelijk als groen lid van de gemeenteraad. Tegelijkertijd bleef hij al zijn energie en vrije tijd steken in de Afghaanse democratische oppositie in exil. Na de val van de Taliban keerde hij terug naar zijn land. Hij werd raadgever buitenlands beleid van president Karzai en in maart dit jaar werd hij beëdigd als minister van Buitenlandse Zaken.

Pakistan
Hij was in Brussel om te spreken met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana, met europarlementariërs - en met zijn oude vrienden van de groene fractie. Tijdens de officiële bijeenkomst in de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement doet de minister een pleidooi voor vrouwenrechten en verdere democratisering van het land. Maar hij is ook eerlijk: er is ongelooflijk veel verbeterd is in Afghanistan sinds de val van de Taliban, maar terrorisme, corruptie, opiumteelt en gebrek aan middelen stellen de regering voor een enorme opgave. Buurlanden die niet willen dat Afghanistan als vrije democratie functioneert - lees Pakistan - ondersteunen actief de terroristen, die vaak een stuk beter zijn uitgerust dan de Afghaanse troepen.

Iran
"Ik ben gevraagd wat ik van de nucleaire Iran-affaire vindt. Nou, ik ben lid van de Groenen, dus u snapt wel wat ik van kernenergie vindt," aldus de minister. Om er vervolgens op te wijzen dat Iran de opbouw van een democratisch Afghanistan nooit een strobreed in de weg heeft gelegd, en zowel Iran als de VS ervoor te prijzen dat ze hun onderlinge conflict niet via Afghanistan uitvechten. Gevraagd naar de situatie in Uruzgan geeft de minister toe dat het momenteel de gevaarlijkste plek in Afghanistan is.

Later, in kleine kring verzameld met groene collega's, is Rangin Dadfar Spanta nog openhartiger. Hij legt uit hoe moeilijk het is om de democratische legitimiteit van de regering en het parlement te laten zegevieren over het traditionele aanzien dat de mujahedin en de warlords hebben in de provincies. "We hebben de steun van de overgrote meerderheid van de bevolking, maar we zijn slecht georganiseerd. De Taliban zijn goed georganiseerd, en kunnen hun aanhang makkelijker mobiliseren. Binnen de democratische coalitie zijn eigenlijk alleen de vrouwen werkelijk goed georganiseerd."

De Europese groenen en 's werelds enige groene Minister van Buitenlandse Zaken hebben afgesproken om regelmatig contact te houden om de situatie in Afghanistan te bespreken.

«