FNV

Onderhandelingen over pensioen in de uitzendbranche opgeschort

De onderhandelingen over een beter pensioen voor 800.000 uitzendkrachten zijn opgeschort. De vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond komen er met de uitzendwerkgevers niet uit. Partijen gaan zich beraden over verdere stappen. Het conflict draait om een vergoeding voor uitzendkrachten die geen pensioen opbouwen.

Vakbonden en werkgevers zijn het er wel eens over dat niemand baat heeft bij pensioenopbouw bij kleine en korte contractjes die er veel zijn in de uitzendbranche. Het gaat dan bijvoorbeeld over studenten en anderen die via een uitzendbaantje geld willen bijverdienen of via een tijdelijke uitzendbaan op zoek zijn naar vast werk. Die zitten niet te wachten op een beetje pensioen wat praktisch gezien niets voorstelt en tegen de tijd dat je het mag ophalen niets meer waard is of wordt vergeten. Deze groep is beter af met contant geld of opleiding. Een student kan van dat bedrag bijvoorbeeld zijn ziektekosten of een maand huur weer betalen, zegt Marcel Nuyten, onderhandelaar voor FNV Bondgenoten.

Maar we willen in ruil daarvoor wel een goed pensioen voor diegenen die langduriger als uitzendkracht werken of voor werk op uitzendbanen zijn aangewezen, aldus Alex van der Molen, onderhandelaar voor De Unie.

Waar vakbonden en werkgevers het niet over eens zijn is dat degenen die geen pensioen opbouwen ook recht hebben op een tegemoetkoming bijvoorbeeld in de vorm van contant geld of opleiding. Daar hebben werkgevers te weinig geld voor over. Op die manier betalen studenten en andere tijdelijke uitzendkrachten het betere pensioen voor de langdurige uitzendkrachten. En dan vinden wij niet correct, aldus Harry Gerding, onderhandelaar voor CNV Dienstenbond. Bovendien kan ons geen garantie worden gegeven dat het geld ook echt wordt uitgegeven. Dat is onverteerbaar stelt Nuyten.
---