Veilig Amsterdam


Pilot Buurtcijfers Leefbaarheid & Veiligheid verder uitgebreid

13/07/2006 - Op 1 mei 2006 is de pilot Buurtcijfers Leefbaarheid & Veiligheid gestart. Op 1 juli is deze pilot verder uitgebreid. U kunt nu van 42 buurten zien wat er precies heeft plaatsgevonden in de periode maart-april 2006. Bij wijze van experiment worden op onze website tweemaandelijks buurtcijfers over veiligheid en leefbaarheid gepubliceerd. Amsterdammers krijgen daarmee de mogelijkheid om zelf te zien hoe de veiligheid in hun buurt zich ontwikkelt.

Van tien buurten is ook nog een vergelijking te maken met de gegevens van januari-februari 2006. Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. Later dit jaar is elke buurt online te bekijken.

Buurtcijfers
De cijfers worden geleverd door de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, het Openbaar Ministerie en gemeentelijke instellingen als de Brandweer, de Directie Openbare Orde en Veiligheid en de Dienst Onderzoek en Statistiek.Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waaronder meerdere buurten vallen.

Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding, hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn en hoeveel branden er plaatsvonden. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij de leefbaarheid waarderen. Het Openbaar Ministerie heeft gegevens geleverd die duidelijk maken hoeveel rechtbankzaken er in de wijk (dus niet alleen in de buurt) zijn afgerond.

Veiligheidsindex
Ook is per buurt aangegeven hoe de veiligheidsindex zich in 2005 ontwikkeld heeft ten aanzien van 2004. Met deze index wordt een aantal objectieve en subjectieve elementen geregistreerd en gecombineerd. Dat gebeurt zodanig, dat uiteindelijk aan de hand van twee cijfers bekeken kan worden hoe veilig een buurt is en of mensen zich veilig voelen. Omdat dit al gebeurt sinds 2003, kan elk jaar bekeken worden of een ontwikkeling te zien is. Ook kan zo een vergelijking gemaakt worden met andere buurten.

Tussentijds zal bekeken worden of en welke aanpassingen nodig zijn. We stellen het daarom ook zeer op prijs als u via een mail laat weten wat u van het initiatief vindt en waar u eventuele verbeteringen raadzaam acht. U kunt uw mail sturen naar adres info@eenveiligamsterdam.nl.

Belgiëplein Nieuw Sloten

Kijk ook bij

> Pilot Buurtcijfers Leefbaarheid & Veiligheid »