Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie
Datum 13 juli 2006
Kenmerk 101

Persbericht

Dit is en gezamenlijk persbericht van het Wmo Servicecentrum en Bestuursvoorlichting Amsterdam

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie

Persbericht
Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning in de inspraak

Het college van B&W heeft dinsdag 11 juli ingestemd met de conceptverordening van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent dat de inwoners en organisaties in Amsterdam tijdens de zes weken durende inspraak hun mening over de verordening kunnen geven. Het college heeft voor de invoering van de Wmo gekozen voor een groeimodel waarbij stapsgewijs de taken op het gebied van zorg, welzijn en participatie worden overgenomen en verbeterd.

Met de start van de Wet maatschappelijke ondersteuning per 1 januari 2007 worden de gemeenten verantwoordelijk voor regelingen die nu onder de Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) vallen. Ook gaan onderdelen uit de AWBZ, eerst de huishoudelijke zorg en enkele subsidieregelingen, naar de gemeenten. Diverse welzijnsproducten, de maatschappelijke opvang, verslavingszorg en preventieve jeugdzorg gaan ook onder de Wmo vallen.

Voor de burger betekent de verordening dat zich op het gebied van de voorzieningen voor gehandicapten (Wvg) en huishoudelijke hulp in het eerste Wmo-jaar (2007) nauwelijks veranderingen voordoen. Iedereen die nu recht heeft op deze voorzieningen behoudt deze rechten. Ook voor welzijn, maatschappelijke opvang en preventieve jeugdzorg worden de huidige activiteiten voortgezet.

De invoering van de nieuwe wet wordt in Amsterdam gezien als een aanleiding om alle activiteiten op het gebied van participatie, zorg en welzijn onder de loep te nemen. Het doel is een beter en meer samenhangend pakket van voorzieningen, diensten en producten te kunnen aanbieden. Doordat een breder scala aan voorzieningen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt, wordt het beter mogelijk de best passende combinatie van voorzieningen te bieden.

Het maatschappelijke doel van de Wmo is: meedoen. Meedoen van álle burgers aan álle facetten van de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden. Het eindperspectief van de Wmo is een samenhangend lokaal beleid op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning en op aanpalende terreinen. Voor mensen die langdurige, zware zorg nodig hebben is en blijft er de AWBZ.

De Wmo wordt in Amsterdam gezamenlijk uitgevoerd door de centrale stad en de stadsdelen. Vanaf januari 2007 zijn er in alle stadsdelen Wmo-loketten waar burgers voor (aan)vragen terecht kunnen. Daarnaast komt er een centraal telefoonnummer en op termijn kunnen ook 'on-line' aanvragen worden gedaan. Via internet zal uitgebreid informatie beschikbaar zijn.

De conceptverordening die is vrijgegeven voor inspraak geeft helderheid over de omstandigheden waaronder de gemeente (individuele) voorzieningen verstrekt, stelt voorwaarden waaronder een persoonsgebonden budget (PGB) of een financiële tegemoetkoming wordt verstrekt en geeft aan of er eigen bijdragen gelden.

Na de zomer zal een uitgebreide publiekscampagne worden gestart waarin burgers worden geïnformeerd over de komst van de Wmo. Burgers die nu al hulp ontvangen, zullen ook individueel bericht krijgen over de gevolgen van de invoering van de wet voor hun situatie.

Inspraak
De inspraak op de Wmo-verordening is tot en met 22 augustus 2006. Via advertenties in de lokale media worden burgers op de inspraak gewezen. De conceptverordening kan worden ingezien bij het Wmo Servicecentrum, kamer 3.30, Weesperstraat 105, en via de website www.wmo.amsterdam.nl.

Burgers die willen inspreken kunnen hun zienswijze schriftelijk indienen bij het Wmo Servicecentrum, Postbus 134, 1000 AC AMSTERDAM of per e-mail info@wmo.amsterdam.nl ter attentie van Burgemeester en Wethouders, onder vermelding van 'inspraak Wmo'.

Pb-101