Gemeente Enschede

Resultaten lokaal koopstromenonderzoek bekend

donderdag 13-07-2006

Op dinsdag 11 juli j.l. zijn de resultaten van het lokale koopstromenonderzoek 2005 gepresenteerd. In dit onderzoek wordt het winkelgedrag van de Enschedese bevolking in kaart gebracht. Met dit onderzoek kunnen we onder andere herleiden waar mensen uit een bepaalde wijk hun boodschappen doen, wat het draagvlak is van een winkelcentrum en hoe 'trouw' mensen zijn aan hun wijkwinkelcentrum.

Uit het onderzoek blijkt dat de aantrekkingskracht van een wijkwinkelcentrum wordt bepaald door de omvang van het winkelaanbod, de aanwezigheid van supermarkten met een eigentijdse omvang, de aanwezigheid van andere trekkers, nabijheid en de parkeermogelijkheden.

In de periode van 2000 tot en met 2005 is het draagvlak voor de dagelijkse artikelen het meest gestegen in het centrum, in winkelcentrum Deppenbroek, op Schuttersveld, in winkelcentrum Stadsveld en in winkelcentrum Zuid. Onder dagelijkse artikelen verstaan we onder andere levensmiddelen, bloemen en drogisterijartikelen.

Het draagvlak in niet-dagelijkse artikelen is vooral gestegen in de binnenstad en ook voor een deel in winkelcentrum Zuid. De stijging van het draagvlak in de binnenstad zit dan vooral in huishoudelijke artikelen en electro. De stijging van het draagvlak in winkelcentrum Zuid wordt voornamelijk veroorzaakt door een groter aantal klanten voor kleding en schoenen.

Het volledige onderzoek is vanaf 12 juli in te zien op www.koopstromen.com. Op deze site staan ook alle regionale koopstroomonderzoeken.


---