Stichting Natuur en Milieu

Zorgen over netwerkanalyses

12 juli 2006 Deze zomer komen de zogenaamde 'netwerkanalyses' (NWA's) uit: een nieuwe, integrale benadering van ruimtelijke inrichting en mobiliteit. Het idee is veelbelovend, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Stichting Natuur en Milieu schreef samen met De Provinciale Milieufederaties en het Milieucentrum Amsterdam een brief naar minister Peijs. De milieuorganisaties vrezen dat de NWA's de belofte van innovatieve en slimme oplossingen niet waar kunnen maken. Autogericht denken staat nog steeds te veel centraal.

In de Nota Mobiliteit zijn elf gebieden aangewezen waar de NWA's uitgevoerd gaan worden. In deze gebieden zijn ruimtelijke ontwikkelingen en mobiliteitsvraagstukken nauw met elkaar verweven. Dat biedt kansen om met een integrale visie nieuwe en innovatieve oplossingen te bedenken. Als je bedrijventerreinen, woongebieden, winkelgebieden, woonboulevards, stations en recreatiegebieden slim plaatst ten opzichte van elkaar, kunnen transportkosten bijvoorbeeld geminimaliseerd worden. Of je werk kan makkelijk bereikbaar worden gemaakt met fiets en openbaar vervoer, zodat er minder auto's in de file terechtkomen.

In een gebied waar een NWA uitgevoerd wordt, zijn verschillende overheden verantwoordelijk voor bepaalde onderdelen: gemeenten voor bestemmingsplannen bijvoorbeeld, of provincies voor doorgaande wegen, en ook de waterschappen en het rijk spelen een rol. Voor een NWA zitten alle betrokken overheden dan ook samen om de tafel, en is er daarnaast ruimte voor bijdragen van projectontwikkelaars, vervoerders en andere belanghebbenden.

Een goede benadering, zo schreef Natuur en Milieu in de brief naar de minister, die de milieuorganisaties dan ook van harte toejuichen. De praktijk is echter weerbarstig, voegen ze er meteen aan toe. Op basis van wat de milieuorganisaties tot nu toe gezien hebben, maken ze zich zorgen over de uitkomst van de NWA's.
Daarom drie aanbevelingen voor de minister:

* zorg dat de 'Zevensprong van Verdaas' (een 7-stappenplan voor de aanpak van NWA's dat door PvdA-Kamerlid Co Verdaas werd opgesteld) centraal staat in de NWA's;

* zorg dat slimme en innovatieve oplossingen (zoals kilometerbeprijzing, mobiliteitsmanagement, fietsgebruik en openbaar vervoer) niet ondergesneeuwd raken door oude wensenlijstjes voor meer asfalt;

* zorg dat milieu en natuur onderwerpen zijn die een volwaardige rol spelen in de NWA's.

Klik hier voor de brief d.d. 12 juli 2006 aan minister Peijs. Klik hier voor beknopte informatie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat over NWA's.

Publicatiedatum: 13-07-2006