Gemeente Coevorden

PERSBERICHT

Stimuleringspremie van 25.000 euro van ministerie van Binnenlandse Zaken

Gemeente Coevorden koploper in elektronische dienstverlening met digitaal vergunningenarchief

De gemeente Coevorden heeft een stimuleringspremie van 25.000 euro ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor het digitale archief. De bijdrage wordt toegekend voor het via internet toegankelijk maken van zo'n 45.000 documenten behorend bij alle verleende bouw- en milieuvergunningen sinds 1900. Na de gemeente Nijmegen is Coevorden de tweede Nederlandse gemeente die een digitaal archief van bouw- en milieuvergunningen heeft opgezet.

Gemeente Coevorden investeerde ¤ 272.000 in het digitaliseren van ruim 40.000 verleende bouwvergunningen en 5.000 milieuvergunningen. Met deze investering behaalt de gemeente een grote efficiëntiewinst. Gegevens van de bouw- en milieuvergunningen zijn sneller en beter met elkaar gekoppeld, waardoor ook de ambtenaren zelf tijdwinst boeken bij de handhaving van de verleende vergunningen. Het project heeft de naam 'Hebbes!' gekregen, omdat de nadruk ligt op het makkelijk kunnen vinden en toegankelijk maken van de vergunningeninformatie voor iedereen.

De tienduizenden documenten behorend bij de verleende vergunningen zijn direct via www.coevorden.nl in te zien. Inmiddels zijn er in één jaar tijd zo'n 30.000 van de 45.000 documenten gedigitaliseerd. Door te zoeken op adres is exact te raadplegen welke vergunningen waarvoor zijn verleend. Aan het eind van dit jaar zullen alle 45.000 documenten via internet te raadplegen zijn.

Eenvoudige stappen

Hoewel vandaag nog niet alle documenten beschikbaar zijn, heeft de gemeente Coevorden voldaan aan de voorwaarden die het programmabureau Advies Overheid.nl in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gesteld. Het maximale bedrag van ¤ 25.000 wordt uitgekeerd voor de vernieuwende manier van ontsluiten van het archief. Advies Overheid roemt de manier waarop de gebruiker in eenvoudige stappen de gezochte informatie kan vinden. "Gemeente Coevorden behoort hiermee tot de koplopers op het gebied van elektronische dienstverlening", aldus programmamanager Erik Hup van Advies Overheid.nl .

Webwinkel

Het digitale archief biedt niet alleen de mogelijkheid documenten te raadplegen. De tekeningen zijn ook via de webwinkel als papieren versies te bestellen. De betaling van deze bestelling verloopt nu nog via een bijgesloten acceptgiro. Op termijn zal de betalingswijze verlopen via DigID en de internetkassa. Het digitaal archief, inclusief de webwinkel, is ontwikkeld door gemeenteoplossingen.

Aanvragen van vergunning online

De gemeente Coevorden is onlangs een project gestart om het aanvragen van een bouwvergunning te digitaliseren, uiteraard met een koppeling naar het digitaal archief. De gemeente bekijkt verder of op dezelfde wijze verleende gebruiksvergunningen en de APV-vergunningen gedigitaliseerd kunnen worden. Ook de mogelijkheid om een koppeling te maken met een Geografisch Informatie Systeem (GIS) om via een plattegrond te kunnen zoeken wordt onderzocht.

Over Advies Overheid.nl

Het programmabureau Advies Overheid.nl draagt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met raad en daad bij aan een via internet toegankelijke overheid. Het project 'Vergunningen', met als doel het op internet beschikbaar stellen en vindbaar maken van vergunningen, is één van de vele projecten die geïnitieerd zijn door het programmabureau. Eén van de doelstellingen van voormalig minister Pechtold is dat in 2007 65% van de publieke dienstverlening via internet beschikbaar is.


---

Noot voor de redactie,