Gemeente 's-Hertogenbosch

13-07-2006
Aankondiging economisch herstel voor 's-Hertogenbosch Recordaantal toeristische bezoeken

De economische monitor geeft een actueel beeld van de economische ontwikkelingen in de gemeente. Op basis van de gegevens uit deze monitor kan de conclusie worden getrokken dat zich een economisch herstel aandient. De werkgelegenheid in belangrijke sectoren neemt bijvoorbeeld weer toe, het aanbod aan bedrijfsruimte en kantoorruimte krimpt voor het eerst sinds jaren en het toeristisch bezoek aan de stad heeft weer een recordniveau bereikt. Wel daalt de werkgelegenheid in totaliteit nog licht en is de werkloosheid toegenomen. Toch zit het werkloosheidspercentage op een relatief laag niveau ten opzichte van andere steden.

Bijna 10.000 bedrijven in 's-Hertogenbosch
Het aantal bedrijven in 's-Hertogenbosch is evenals in voorgaande jaren weer toegenomen. In 2005 nam dit aantal met bijna 200 toe. 's-Hertogenbosch nadert hiermee de 10.000 bedrijfsvestigingen. Meer bedrijven hebben ook in het afgelopen jaar nog niet gezorgd voor meer werkgelegenheid. Het aantal werkende mensen in 's-Hertogenbosch nam met circa 750 licht af tot 93.135, een afname van 0,8%.

Wel doen bepaalde sectoren het goed. De werkgelegenheid in de zakelijke dienstverlening trekt met een stijging van 2,5 % goed aan. Deze sector wordt landelijk gezien als leidende sector bij de huidige economische opleving. Ook in andere sectoren die belangrijk zijn voor de stad, zoals de kennisintensieve sector en de groothandel, is voor het eerst sinds 2001 weer een toename in de werkgelegenheid.

Recordaantal toeristische bezoeken
Met 5,7 miljoen dagbezoeken heeft 's-Hertogenbosch het afgelopen jaar wederom meer bezoekers getrokken dan voorgaande jaren. De stad handhaaft hiermee haar vijfde positie, direct achter de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Mede door de tentoonstelling Knus in het Noordbrabants Museum, was het museumbezoek in 2005 een belangrijke reden om naar 's-Hertogenbosch te komen. De winkels en de horeca blijven de belangrijkste toeristische trekkers. In totaal leverde het dagbezoek 's-Hertogenbosch een bedrag op van bijna EUR 250 miljoen aan bestedingen.

Actueel beeld
De economische monitor verschijnt jaarlijks. In de monitor wordt ingegaan op ontwikkelingen in de economische structuur en dynamiek, arbeidsmarkt en werkgelegenheid, ruimte voor economische activiteiten, bezoek aan de stad, vestigingsklimaat en de positie van 's-Hertogenbosch in de regio.