Gemeente Tilburg

Datum
13 juli 2006

Verdiplein moet kleurrijk plein worden met meer winkels, ontmoetingsplekken en gezelligheid

Het college heeft onlangs de toekomstvisie Verdiplein vastgesteld. Daarin staat dat het Verdiplein een kleurrijk winkelplein moet worden waar bewoners van Stokhasselt zich thuisvoelen. Het Verdiplein moet zich in de toekomst duidelijk onderscheiden van andere winkelpleinen zoals het Wagnerplein. Het Verdiplein moet een gezellig plein worden met meer winkelaanbod, publiekstrekkers zoals de Aldi en ontmoetingsplekken. Deze visie wordt in de komende maanden verder uitgewerkt in een plan van aanpak. Dit gebeurt in overleg met alle betrokkenen, waaronder de bezoekers van het Verdiplein, omwonenden, de winkeliers op het plein, woningcorporatie WonenBreburg en het Platform Verdiplein.

Toekomstvisie Verdiplein
Het huidige diverse winkelaanbod van het plein moet uitgebreid worden. Het "kleurrijk" winkelen versterkt de aantrekkingskracht van het plein waardoor het een duidelijk eigen gezicht krijgt. Volgens de winkeliers is er behoefte aan uitbreiding van het winkelaanbod. Het gaat dan vooral om winkels waar bijvoorbeeld kleding, huishoudelijke artikelen, accessoires etcetera verkocht worden. De gemeente gaat onderzoeken of er voor dit soort artikelen een markt is. Ook een extra publiekstrekker (zoals nu al de Aldi) zou het plein een impuls kunnen geven. Er wordt uitdrukkelijk niet gekozen voor een uitbreiding van het aantal horecagelegenheden. Daarnaast moet het plein een echte ontmoetingsfunctie houden, bij de bestaande horecagelegenheden en op het plein zelf. Er blijft ook aandacht voor de veiligheid van het Verdiplein, door bijvoorbeeld het gedeeltelijk afsluiten van het plein buiten openingstijden.

Uitwerking
Hoe het Verdiplein er in de toekomst precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. In principe is alles mogelijk. De bestaande flats en winkels kunnen in zijn geheel blijven, maar het is ook mogelijk dat er woningen en winkels gesloopt gaan worden. De definitieve keuze moet in de verdere uitwerking van de visie nog gemaakt worden. De Toekomstvisie Verdiplein wordt verder uitgewerkt in een Plan van Aanpak. In dat plan worden keuzes gemaakt over zaken als woning- en winkelaantallen, groen en recreatie op het plein. Het Plan van Aanpak wordt gemaakt in overleg met alle betrokkenen.

Zonnige Zomerse Zaterdagen
Eén van de uitgangspunten in de toekomstvisie is dat er tijdens winkeltijden ruimte moet zijn voor ontmoeting. Dit wil de gemeente nu al stimuleren door allerlei activiteiten te organiseren.

Zie volgende pagina>>>

Vanaf 1 juli tot en met 23 september zijn er de Zonnige Zomerse Zaterdagen op het Verdiplein. In die periode organiseert de Twern elke zaterdagmiddag tussen 13 en 16 uur op het Verdiplein een leuke activiteit voor jong en oud. U bent van harte welkom op deze Zonnige Zomerse Zaterdagen.

Meer informatie?
Mocht u de toekomstvisie Verdiplein in zijn geheel willen bekijken, dan kunt u deze vinden op www.tilburg.nl onder ÂŽpolitiek en bestuurÂŽ. Vervolgens kiest u "agendaÂŽs en besluiten", ga daarna naar "archief besluitenlijst college" en kies daar voor weeknummer 25 van 2006, bij nummer 29 vindt u de Toekomstvisie Verdiplein.

Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met gebiedsteam Noord via 013 - 542 90 88.


---- --