Gemeente Arnhem

Arnhem krijgt lector Cultuur en Economie (13-07-2006) ArtEZ hogeschool van de kunsten en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaan in samenwerking met de gemeente Arnhem een lectoraat Cultuur en Economie instellen. Het lectoraat kan een extra impuls geven aan de creatieve sector van Arnhem en de regio, onder meer door het stimuleren van ondernemerschap en economische activiteiten in de creatieve sector. Dat bevordert uiteraard ook de economische ontwikkeling van Arnhem. Daarnaast zal een dergelijk lectoraat regionaal en landelijk de nodige uitstraling hebben voor Arnhem.

De gemeente heeft enige tijd geleden samen met ArtEZ en de HAN de mogelijkheden onderzocht om in Arnhem een speciaal lectoraat Cultuur en Economie in te stellen. De gemeente gaat er namelijk van uit dat de vaak onderkende positieve economische impact van een sterke culturele sector voor een stad zeker in Arnhem extra benut moet kunnen worden. Dit lectoraat is een voorbeeld van de projecten met een verbindende schakel tussen kunst en economie die de gemeente Arnhem wil initiëren.

Gemeente wordt opdrachtgever
Een lectoraat Cultuur en Economie bij ArtEZ en HAN onderstreept het belang van de culturele sector voor de Arnhemse economische ontwikkeling. Het draagt bij aan samenwerking tussen ArtEZ en HAN en versterkt hun verbondenheid met Arnhem. Beide partijen zijn bereid het lectoraat helemaal zelf te financieren. Van de gemeente wordt vooral commitment, stimulering en facilitering gevraagd. De meest concrete bijdrage wordt gevormd door de rol als opdrachtgever voor onderzoeken (of het verkrijgen van opdrachten van derden) en wel voor 250.000,- over een periode van vier jaar. De gemeente gaat ervan uit dat dit, mede gezien de beoogde investeringen in de culturele hoek (Rijnboog), mogelijk moet zijn. Uiteraard zullen vanuit het lectoraat ook andere partijen benaderd worden voor onderzoeksopdrachten.

Actieve verbindingen
Het lectoraat Cultuur en Economie verenigt en organiseert alle partners en belanghebbenden die tot investeringen in de economische ontwikkeling van de creatieve culturele sector bereid zijn: bedrijven, ondernemers, studenten, docenten, ArtEZ, HAN en de gemeente Arnhem. Het lectoraat legt actieve verbindingen tussen de creatieve bedrijfstakken, andere delen van het bedrijfsleven en de kennisinstellingen van Arnhem en regio. Hierdoor kunnen bedrijven de economische waarde van de creatieve sector actiever benutten. Tegelijkertijd wordt de creatieve sector gestimuleerd om meer oog te krijgen voor marktmogelijkheden. Het lectoraat fungeert dus als een platform, van waaruit nieuwe netwerken gevormd worden en van waaruit wisselwerking, kennisuitwisseling en samenwerking gegenereerd wordt tussen alle betrokken partijen.

Enthousiast
Alle partijen zijn enthousiast over de instelling van dit lectoraat. Zij onderkennen de mogelijke betekenis van het lectoraat voor de Arnhemse culturele en economische sector. De instelling van het lectoraat is ook voor ArtEZ en de HAN zelf interessant voor hun onderwijs en het stage- en onderzoekspakket. Het lectoraat koppelt de creatieve cultuur binnen ArtEZ aan de ondernemerschapscultuur binnen de HAN. Door het slaan van deze brug kan onderlinge wisselwerking, aanvulling en versterking plaatsvinden.
De opleiders zullen op korte termijn een intentieverklaring ondertekenen.