Gemeente Geertruidenberg


Geertruidenberg werkt aan duurzame energie

De gemeenten in de regio Breda werken samen aan nieuwe, schone vormen van energie. Dat gebeurt in het samenwerkingsverband Milieu & Afval Regio Breda (MARB).

Het gaat om zonne-energie, windenergie, bodemwarmte en bio-energie. In 2010 willen de twaalf gemeenten samen minimaal 5% van de benodigde energie uit die nieuwe energiebronnen halen. Vanaf 2001 lopen er projecten om dat te bereiken. De eerste resultaten zijn er en daarover informeren we u in drie artikelen. Dit is het eerste artikel waarin u kunt lezen hoe het gemeentebestuur van Geertruidenberg de komende jaren de toepassing en het gebruik van duurzame energie gaat stimuleren. In het tweede artikel gaan we in op de samenwerking in MARB en de noodzaak van het gebruik van nieuwe energie. In het laatste artikel staan tips voor u. Hoe u energie kunt besparen en gebruik kunt maken van duurzame energie.

De wethouders mevrouw Laurijssen van milieu en de heer Van Onzenoort van ruimtelijke ordening lichten de plannen toe. Wethouder Laurijssen vertelt, de gemeenteraad heeft in de vorige periode uitgesproken dat Geertruidenberg nog meer een duurzame gemeente moet worden. Het nieuwe college ziet het als een uitdaging om daar de komende jaren uitwerking aan te geven. In de loop van dit jaar zal ik in het college de nota duurzame ontwikkeling presenteren. In de nota staat aangegeven hoe we de komende jaren Geertruidenberg op de kaart gaan zetten als duurzame gemeente.

Een schepje er bovenop

We zijn al een eind op de goede weg, vult wethouder Van Onzenoort aan. Op het gebied van duurzaam bouwen is er al behoorlijk veel bereikt. Het nieuwe college en ook de gemeenteraad willen er alleen nog een schepje bovenop. We bouwen hier bijvoorbeeld schitterende woningcomplexen. Met aandacht voor kwaliteit op het gebied van architectuur, gebruik van bouwmaterialen, zuinig ruimtegebruik en een zorgvuldige inpassing in de omgeving. Die nieuwbouwprojecten voldoen uiteraard aan de eisen van het bouwbesluit als het gaat om duurzaam bouwen, maar er kan meer.

Wethouder Laurijssen beaamt dat volmondig. Wij willen naar aanpasbaar en levensbestendig bouwen met oog voor aspecten als zuinig omgaan met energie, gebruik van duurzame energie, veiligheid en mogelijkheden tot sociale contacten. Dat moet geregeld worden in de samenwerkingsovereenkomst die met de projectontwikkelaar wordt afgesloten. Overigens weten wij uit eigen ervaring als raadslid, dat het veel overleg en overtuigingskracht kost om de afgesproken kwaliteit in het gehele traject overeind te houden.

Ja, je moet er dus bovenop zitten, daar draait het om, aldus wethouder Van Onzenoort.

Met restwarmte al veel bespaard

Dat we weer meer oog willen hebben voor duurzame energie, past in de traditie van Geertruidenberg, zegt wethouder Laurijssen. Wij hebben in ons leven al heel wat energie bespaard, door gebruik te maken van de restwarmte van de Amercentrale hier bij ons om de hoek. Het zwembad, scholen en een groot aantal woningen zijn sinds de jaren 1980 hierop aangesloten. Maar aan de andere kant heeft waarschijnlijk juist de aanwezigheid van de Amercentrale het zoeken naar andere energietoepassingen vertraagd. Maar ook wij zijn ons ervan bewust dat het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, olie en gas eindig is. In de toekomst zou er meer gebruik gemaakt kunnen worden van warmtepompen of andere bronnen van schone energie. Dat heeft als bijkomend voordeel dat er minder schadelijke stoffen de lucht in gaan. Goed voor ons en komende generaties.

Voorlopig nog niet uitgebouwd

Wethouder Van Onzenoort merkt op dat er ook nu al bij verschillende woningbouwprojecten gebruik wordt gemaakt van warmtepompen. De beide woningcorporaties die actief zijn in Geertruidenberg en Raamsdonksveer, WSG en Volksbelang, hebben er goede ervaringen mee. De intentie is in de toekomst voort te bouwen op de kennis die er is. Ik ben ervan overtuigd dat er nog genoeg kansen komen om het gebruik van warmtepompen te stimuleren. Voorlopig zijn we in onze gemeente nog niet uitgebouwd.