Gemeente Berkelland


Collectieve zorg- en aanvullende verzekering voor de minima ingevoerd

Wethouder Dennis Meijerink: ook minima die geen cliënt zijn bij de gemeente krijgen als zij dit wensen- een steuntje in de rug.

Ook minima die geen uitkering via de gemeente ontvangen komen voortaan voor een collectieve zorg- en aanvullende verzekering in aanmerking. Hierover heeft de gemeente afspraken gemaakt met zorgverzekeraar Menzis. Wethouder Dennis Meijerink die onder andere (bijzondere) bijstand in portefeuille heeft zegt hierover het volgende: In het kader van het minimabeleid vinden wij dat mensen met een minimuminkomen moeten kunnen meeprofiteren van de korting die wij bedingen bij de zorgverzekeraar.

Vanaf 1 januari 2006 geldt voor iedereen in Nederland een nieuwe zorgverzekering (ook wel basisverzekering genoemd). De inhoud van deze zorgverzekering is ongeveer gelijk aan het ziekenfondspakket van 2005.

Collectieve zorgverzekering voor minima

De gemeente Berkelland heeft met zorgverzekeraar Menzis afspraken gemaakt over een collectieve zorgverzekering. Inwoners van Berkelland die nu een zorgverzekering hebben bij Menzis en die een inkomen hebben tot en met 115% van de geldende bijstandsnorm (exclusief vakantiegeld) per maand en een begrens vermogen, kunnen deelnemen aan deze collectieve zorgverzekering. Als uw maandelijkse inkomen lager is dan onderstaande bedragen, kunt u in aanmerking komen.


- echtpaar (tot 65 jaar): 1.321,03


- echtpaar (beiden 65+): 1.388,83


- echtpaar (één beneden 65 jaar): 1.388,83


- alleenstaande 65+: 1.004,65


- alleenstaande ouder: 1.188,93


- alleenstaande vanaf 23 jaar: 924,73

Het vermogen voor een echtpaar en een alleenstaande ouder mag niet hoger zijn dan 10.360,-, en voor een alleenstaande mag niet hoger zijn dan 5.180,=. De genoemde bedragen zijn afgeleid van de WWB en kunnen elk half jaar wijzigen. Dit betekent dat personen die in het bezit zijn van een eigen woning niet in aanmerking komen voor de collectieve zorgverzekering.

Forse kortingen op de premie

De collectieve zorgverzekering van de gemeente Berkelland omvat een basisverzekering (ZorgVerzorgd), een aanvullende verzekering (ExtraVerzorgd) en een tandheelkundige verzekering (TandVerzorgd). U ontvangt een korting op uw nominale premie voor de zorgverzekering van 5,1%. Op de premie van de door u afgesloten aanvullende verzekering én tandheelkundige verzekering ontvangt u een korting van 9%. Dit betekent dat de totale premie vanaf 1 augustus 2006 per maand per persoon bedraagt:


* 93,69 (ZorgVerzorgd + ExtraVerzorgd1 + TandVerzorgd1), kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd;


* 103,94 (ZorgVerzorgd + ExtraVerzorgd2 + TandVerzorgd2), de premie voor TandVerzorgd2 voor kinderen tot 18 jaar bedraagt 4,55 per kind.

Garant Pakket

Naast genoemde kortingen op de collectieve zorgverzekering krijgt u gratis een aantrekkelijk Garant Pakket bovenop de door u bij Menzis afgesloten zorg-, aanvullende en tandheelkundige verzekering. De premie van het Garant Pakket betaalt de gemeente voor u. Voorwaarde voor deelname aan dit Garant Pakket is dat u bij Menzis een basisverzekering met een aanvullende verzekering én een tandheelkundige verzekering heeft. U heeft niet alleen recht op vergoedingen uit uw basis-, aanvullende en tandheelkundige verzekeringen, maar heeft ook recht op de volgende extra vergoedingen:


· 100% van de voor eigen rekening gebleven tandheelkundige kosten tot maximaal
350,- per jaar per verzekerde vanaf 18 jaar;


· maximaal 140,- voor de aanschaf van brillenglazen of lenzen
1 keer per 2 jaar;


· maximaal 50,- voor de aanschaf van monturen 1 keer per 2 jaar;


· 100% vergoeding van de eigen bijdrage voor kraamzorg;


· psychologische zorg tot maximaal 350,- per jaar per verzekerde;


· 50% vergoeding van de eigen bijdrage voor ziekenvervoer (zittend);


· reiskosten voor bezoek boven 200 km, vergoeding 0,22 per km tot maximaal
120,- per jaar per verzekerde;


· 50% vergoeding van de eigen bijdrage voor psychotherapie tot maximaal 185,-.

Overstappen naar de collectieve zorgverzekering?

Wilt u vanaf 1 augustus 2006 gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van de gemeente Berkelland met een totale premiekorting van 14,1% en extra vergoedingen vanuit het Garant Pakket? Dat kan heel eenvoudig.

U kunt een aanvraagset ophalen bij de Gemeentewinkel te Borculo of bij één van de servicepunten. Deze set bevat een aanmeldingsformulier Zorgverzekering Gemeenten inclusief Garant Pakket en een inkomens en vermogensverklaring collectieve zorgverzekering gemeente Berkelland. Het formulier en de verklaring levert u in bij de gemeentewinkel te Borculo of bij de servicepunten. De collectieve zorgverzekering kan dan ingaan met ingang van de eerste van de maand volgend op de maand dat u het verzoek via de gemeente heeft ingediend.

Als u op dit moment niet bij Menzis verzekerd bent maar bij een andere zorgverzekeraar dan kunt u uw huidige verzekering pas per 1 januari 2007 schriftelijk opzeggen. Menzis heeft daarvoor een handige opzegkaart. Opzeggen kunt u tot uiterlijk 1 januari 2007 doen! Voor de aanmelding bij Menzis vult u vervolgens vóór 1 januari 2007 een aanmeldingsformulier in. Uw collectieve zorgverzekering gaat dan vanaf
1 januari 2007 in.

Voor vragen of meer informatie over de collectieve zorgverzekering kunt u contact opnemen met Menzis via telefoonnummer 0800-2040 (gratis) of via www.menzis.nl. Aanmeldingsformulieren zijn vanaf donderdag 20 juli 2006 verkrijgbaar bij de Gemeentewinkel te Borculo en de servicepunten van de gemeente Berkelland (let op! De servicepunten zijn tijdens de bouwvakantie tot en met 11 augustus gesloten).

Betaling premie collectieve zorgverzekering

Op het aanmeldingsformulier kunt u Menzis machtigen tot automatische incasso. Dit betekent dat Menzis uw premie automatisch van uw bank- of girorekening afschrijft. Op die manier heeft u er geen omkijken naar.

Ten slotte nog iets over de gevolgen voor de bijzondere bijstand

De collectieve zorgverzekering wordt door de gemeente als voorliggende voorziening beschouwd voor de bijzondere bijstand. Dit betekent dat er géén bijzondere bijstand wordt verleend voor ziektekosten die door de collectieve zorgverzekering kunnen worden vergoed.

Mutatiedatum
12/07/2006