Provincie Limburg

Subsidies voor cultureel erfgoed Gedeputeerde Staten hebben de 1e tranche van de tenderregeling voor

restauratie, instandhouding, onderhoud van monumenten/herstel historisch groen vastgesteld. In totaal is voor 18 projecten een bedrag van 600.000,- ter beschikking gesteld op het terrein van cultureel erfgoed, te weten vijf restauraties, zeven onderhoudsprojecten en zes overige erfgoedprojecten.

Er is voor vijf restauratieprojecten 314.982,- gereserveerd waaronder H. Martinuskerk te Stein, Fort St. Pieter te Maastricht en Praalgraf Munsterkerk te Roermond. Er is 22.227,- gereserveerd voor zeven onderhoudsprojecten waaronder Huize de Doom in Heerlen, de Volmolen in Epen en de Kasteelruïne Born. Voor zes andersoortige erfgoedprojecten is een bedrag van 262.791,- beschikbaar. Voorbeelden zijn onder andere de museale herbestemming van het rijksmonument Kantfabriek te Horst. De Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) ontvangt een subsidie voor de voortzetting van het project onderaardse groeves, waarbij ingangen van groeves noodzakelijkerwijs worden beveiligd. Het kloosterdorp Steyl wil zich richten op cultuur en spiritualiteit georiënteerd toerisme, gerelateerd aan de stichter van het kloosterdorp en de onlangs heilig verklaarde Arnoldus Janssen. Dit betekent investeren in de instandhouding en verbetering van kloostergebouwen en tuinen, maar ook promotie en marketing.

De honorering van deze subsidies vloeit voort uit de nota BewustCultuurBewust en de Nota Provinciaal Erfgoedbeleid die in het najaar van 2005 door Provinciale Staten zijn vastgesteld.

13-7-2006 14:15