Korps Landelijke Politiediensten

Gerichte controles op vrachtverkeer

Dodelijk ongeval A67

Driebergen, 13-07-2006 o In opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) start de Verkeerspolitie deze week met gerichte acties tegen overtredingen van vrachtwagenchauffeurs. Er wordt extra gecontroleerd op bumperkleven en rijden over de vluchtstrook. Onderzoek toont aan dat het gedrag van chauffeurs vaak de oorzaak is van ongevallen. Uitgebreider onderzoek moet de achterliggende oorzaken van dit gedrag aantonen. In de tussentijd controleert de Verkeerspolitie extra om de verkeersveiligheid te verbeteren en de overlast en economische schade ten gevolge van files te verminderen.

Levensgevaarlijke situaties
Vrijwel dagelijks zijn er ongevallen met vrachtwagens waarbij vaak slachtoffers vallen en lange files ontstaan. Het gedrag van de chauffeur speelt daarbij een belangrijke rol. Kaartlezen, bellen of andere dingen doen tijdens het rijden uiten zich vaak in onvoldoende afstand houden en slingerend rijgedrag. Levensgevaarlijke situaties kunnen hierdoor ontstaan.

Weggebruikers
De gevolgen van ongevallen waarbij vrachtwagens zijn betrokken, zijn groot. Om die reden is het onverantwoord om te wachten op meer onderzoeksresultaten en controleert de politie de komende maanden extra op verkeersovertredingen van vrachtwagens.

Overigens ligt de verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid bij alle weggebruikers. Automobilisten moeten rekening houden met specifieke eigenschappen van vrachtautos.