Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 13 juli 2006

Bestemmingsplan De Baarsjes

Het Ontwerp Bestemmingsplan De Baarsjes ligt van 17 augustus tot en met 28 september ter inzage op het stadsdeelkantoor en is in te zien op www.baarsjes.amsterdam.nl. Doel van het vernieuwde plan is de wildgroei aan belwinkels en internetcafés te stoppen en het aantal horeca- en garagebedrijven te beperken. Daarnaast wil het Dagelijks Bestuur met het plan ruimte maken voor kwalitatief betere horeca en kleinschalige bedrijfsruimtes.

Bewoners kunnen vanaf 17 augustus gedurende zes weken mondeling of schriftelijk reageren op het plan. Het bestemmingsplan is voor het eerst in digitale vorm beschikbaar, inclusief mogelijkheden tot klikken in de verschillende plattegronden. Het bestemmingsplan komt in december in de raadscommissie waar bewoners kunnen inspreken. Na behandeling in de raad wordt het plan voorgelegd aan de provincie die het plan uiteindelijk moet goedkeuren.

Informatie: Ruud Sjoerdsma, tel. 589 2735 / 06 - 1714 4471

Dagelijks Bestuur de straat op

In lijn met het bestuurscredo 'Er op af' loopt het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes de komende weken stage bij verschillende organisaties. Volgende week is het de beurt aan Godfried Lambriex. Op woensdag 19 juli zit de portefeuillehouder Publiekszaken en Dienstverlening in De Baarsjes 's morgens van 9 tot 13 uur bij de receptiebalie en bij de afdeling Burgerzaken in het stadsdeelkantoor om zelf burgers te woord te staan.

Inspraakavond Jan Evertsenstraat

Het stadsdeel werkt aan de vernieuwing van de Jan Evertsenstraat. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de aanleg van vrijliggende fietspaden voor het verbeteren van de veiligheid. Op dit moment is de Jan Evertsenstraat een "red route", wat betekent dat er in drie jaar tijd meer dan dertig ongelukken met lichamelijk letsel hebben plaatsgevonden. Verder gaat het voorlopig ontwerp in op verbeteringen van het straatmeubilair, fietsenrekken en het voetpad.

18 juli om 19:30 is er een inspraakavond voor bewoners waar portefeuillehouder Ab Cherribi (o.a. Stadsdeelwerker) een toelichting geeft bij de plannen. Bewoners kunnen hier voor het eerst het voorlopige ontwerp bekijken, vragen stellen en advies geven over de voorgestelde nieuwe inrichting van de straat. Ook de planning van de werkzaamheden staat op het programma. De inspraakavond vindt plaats in de raadzaal op het stadsdeelkantoor.

Informatie: Edwin Raap, tel. 589 2783 / 06 - 3071 9398

Baarsjes wil Juni Kunstmaand professionaliseren

Juni Kunstmaand - het kunst- en cultuurfestival in De Baarsjes - groeit met het jaar: Dit jaar waren er 52 grote en kleine evenementen op 27 plekken in het stadsdeel. Op initiatief van de deelnemers aan Juni Kunstmaand is het festival door het stadsdeel geëvalueerd en wordt in het rapport 'Toekomst Juni Kunstmaand' geadviseerd om Juni Kunstmaand verder te professionaliseren. Het rapport ligt van 8 augustus tot en met 26 september ter inspraak.

Voor volgend jaar moet er een strategisch plan komen met daarin duidelijk omschreven doelstellingen en doelgroepen. Voor de uitvoering wordt mogelijk een externe coördinator aangetrokken. Het budget van 50.000 euro voor het grote evenement (dit jaar 'De Witte Lijn', georganiseerd door kunstcentrum Meneer de Wit) wordt in het voorstel opgesplitst in 30.000 euro voor het grote evenement en 20.000 euro voor ondersteuning van kleinere evenementen.

Informatie: Edwin Raap, tel. 589 2783 / 06 - 3071 9398

Creatieve en Ambachtelijke Bedrijvigheid

Het Dagelijks Bestuur wil met én door ondernemers, kunstenaars en bewoners in de Chassébuurt een aantrekkelijk vestigingsgebied voor creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid realiseren. Voorstellen hiertoe staan in het projectvoorstel Creatieve en Ambachtelijke Bedrijvigheid dat van 20 juli tot 31 augustus op het stadsdeelkantoor ter inzage ligt (en is in te zien op www.baarsjes.amsterdam.nl). Het Dagelijks Bestuur wil dat (startende) creatieve bedrijven als ook ateliers en galeries zich makkelijk kunnen vestigen in de buurt en al aanwezige bedrijven ondersteunen en faciliteren om verder te professionaliseren.

Informatie: Ruud Sjoerdsma, tel. 589 2735 / 06 - 1714 4471

Baarsjesdag 2006: Ontdek je talent

Het thema van de (derde) Baarsjesdag 2006 is 'Ontdek je talent'. Op zaterdag 16 september verandert het Mercatorplein in een groot 'talentendorp'. Uitblinkers op het gebied van muziek, dans, kunst of poëzie presenteren zich aan de buurt. Voor talent zonder werk of stage geven onder andere de Vacature Service Amsterdam en het Ondernemershuis West acte de présence.

Vrijwilligersorganisaties die nog mee willen doen aan de Baarsjesdag 2006 kunnen zich nog opgeven via www.baarsjes.amsterdam.nl.

Informatie: Balans Communicatie, Ricardo Buitinga, r.buitinga@balanscommunicatie.nl.

Vrijwilligersprijs 2006: Tijd om mee te doen

Onder het motto 'Tijd om mee te doen' reikt De Baarsjes - tijdens de Baarsjesdag 2006, zaterdag 16 september - dit jaar voor de derde keer de Vrijwilligersprijs uit. Het stadsdeel waardeert de inzet van vrijwilligers en stimuleert dat meer bewoners zich inzetten voor de eigen buurt. Het meest opvallende en inspirerende project 2006 wordt gesteund met een geldprijs van 500 euro.

Projecten en organisaties kunnen zich nog tot 30 juli inschrijven voor de Vrijwilligersprijs. Bewoners kunnen projecten of organisaties ook nomineren.

Informatie: Balans Communicatie, Ricardo Buitinga, r.buitinga@balanscommunicatie.nl.

Herinnering, uitnodiging 15 juli

Girlpower Day!

Voor de eerste keer op het Mercatorplein, 15 juli vanaf 14.00 uur: Girlpower Day! Het stadsdeel vindt het belangrijk dat jonge vrouwen in De Baarsjes zich kunnen kleden zoals zij zelf willen én dat zij hun kansen in het leven grijpen. Zonder dat zij daarbij gehinderd of weerhouden worden door hun omgeving. Het programma begint om 14.00 uur. Er zijn modeshows ('Rokkenshow Mini en Maxi'), optredens van o.a. Brace en DJ Morad (FunX), er wordt gediscussieerd en er is een vrouwenkickboxgala.

Informatie: Asma Gribi, tel. 589 2702 / 06 - 4185 5323

Herinnering, uitnodiging 13 juli

Mercatorplein en bewonerspanel in buurtoverleg

Donderdag 13 juli heet portefeuillehouder Godfried Lambriex iedereen welkom voor het buurtoverleg van de Does-, Tromp- en Geuzenbuurt. Hiervoor kan men vanaf 19.30 uur terecht in gebouw Westerwijk aan de Admiraal de Ruijterweg 148. Op de agenda staan onder meer de recente ontwikkelingen op en rond het Mercatorplein en het nieuw te vormen digitaal bewonerspanel. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Informatie: Manuel Monkau, tel. 589 2728 / 06 - 2255 5547

Agenda

Aanmelden voor het Digitaal Bewonerspanel De Baarsjes? Surf naar www.baarsjes.amsterdam.nl.


* Vrijdag 14 juli, 16-19 uur. Buurtfeest Chassébuurt, gelinkt aan 'Buurtrespect'. De straatregels over het gebruik van de Van Speijkstraat en de Van Kinsbergenstraat. Organisatie: Stichting Dock. Locatie: Van Speijkstraat/Van Kinsbergenstraat.
* Vrijdag 14 juli, 18.30-23.30 uur. Feest in Meneer de Wit. DJ, mini markt, foto en schilderij expositie, henna artiesten en meer. Meer info: art@simone-magihalia.com. Meneer De Wit, W. de Withstraat 10.
* Zaterdag 15 juli, 14-24 uur. WK straatfeest en Midsomer picknick. Ook organiseert Stichting Kultureel jongeren Centrum, vanaf 14 uur, "Muziek voor Jeugd 12- (djembe spellen met professionele begeleider) en "Jeugd kunnen samen schilderen". Locatie: Jan Maijenplein/James Cookstraat.
* Zaterdag 15 juli, 17-21 uur. Girlpower Day. Jij bepaalt wat je draagt! Fun & Streettrends. Organisatie: Chebba, stadsdeel De Baarsjes en SBM. Op het Mercatorplein.
* t/m 15 juli, 12-18 uur. Expositie "Als Rembrandt..." is verlengd. Op 15 juli, de 400ste geboortedag van Rembrandt van Rijn, wordt de tentoonstelling op gepaste wijze afgesloten met schilderen en drinken!. Open op vrij. en za. en afspraak, via 020-616 39 61 en galerieei@zwaanart.nl. Locatie: Adm. de Ruijterweg 154.
* Woensdag 19 juli, 18-22 uur. Voetbalevenement op het Balboaplein.
* Zaterdag 22 juli, 13-17 uur. Sportmiddag op het Mercatorplein. Organisatie:Sportbuurtwerk de Baarsjes en SBM.
* T/m 31 juli. Sieraden en accessoires van Uli Rapp. Elke twee maanden staat in de vitrine van Hoofdzaak Hoeden een andere presentatie op het gebied van ArtWear; Kunst om te dragen, gemaakt door zelfproducerende ontwerpers. Hoofdzaak Hoeden Artwear, Witte de Withstraat 168.

voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rinze van Opstal van de afdeling Communicatie,

telefoon: 020 - 5892 762 of 06 - 1299 1741.