Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie
Datum 13 juli 2006
Kenmerk 102

Persbericht
Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie

Persbericht

Gebruik van culturele voorzieningen door Turkse en Marokkaanse jongeren in Amsterdam stijgt

Op 13 juli is de tweede Kunst- en Cultuurmonitor van de gemeente Amsterdam verschenen. Het onderzoek bevat de resultaten van een enquête onder Amsterdammers naar hun cultuurparticipatie. In 2002 is dit onderzoek voor het eerst door O+S uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van culturele voorzieningen onverminderd hoog is. Verder blijkt dat de deelname aan culturele activiteiten door Turkse en Marokkaanse jongeren aanzienlijk hoger ligt dan bij hun ouders.

Cultuurparticipatie Amsterdammers onverminderd hoog Amsterdammers zijn zeer gehecht aan het Amsterdamse kunst- en cultuuraanbod. Vier op de tien Amsterdammers, en dan vooral de hoger opgeleiden, zeggen dit aanbod zelfs zo belangrijk te vinden dat ze uit de stad zouden vertrekken, als dat kunst- en cultuuraanbod er niet meer was. Amsterdammers gaan dan ook relatief vaak naar toneel, concerten, dans en opera of zijn zelf actief in de amateurkunst. Zo bezocht 31% van de volwassenen en 46% van de jongeren het afgelopen jaar een of meer toneelvoorstellingen. Ook concerten, bezocht door 28% van de volwassen en 26% van de jongeren, zijn populair.

Volwassen Turkse en Marokkaanse Amsterdammers gaan vooral naar informele culturele bijeenkomsten van de 'eigen' etnische groep Vooral volwassenen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond nemen weinig deel aan het Amsterdamse culturele leven. Het reguliere aanbod sluit slecht aan op de behoefte van deze groep. Er heeft zich wel een parallel circuit ontwikkeld van informele feesten van de 'eigen' etnische groep in buurthuizen, moskeeën en wijkgebouwen. Amsterdamse Turkse en Marokkaanse jongeren maken al veel meer onderdeel uit van het reguliere culturele circuit. Ze participeren nog niet zoveel als autochtone Nederlandse jongeren, maar het verschil met hun ouders is enorm. Van de Turkse en Marokkaanse jongeren bezocht bijvoorbeeld 55% het afgelopen jaar een museum. Bij de volwassenen lag dit op 16%. Voor autochtone Nederlanders liggen de percentages museumbezoek op 70% onder jongeren en 62% bij volwassenen. Allochtone jongeren zijn veel vaker dan de generatie boven hen actief in de georganiseerde amateurkunst, lezen meer, gaan veel vaker naar een museum, het theater of een dance-club. Dit heeft te maken met het stijgende opleidingsniveau van allochtone jongeren, maar zeker ook met de groeiende aandacht voor cultuureducatie in het onderwijs, aldus het onderzoek. Opvallend is dat bijna 100% van de Turkse en Marokkaanse jongeren lid is van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Zij komen daar meestal om boeken te lenen, maar ook om tijdschriften of kranten te lezen, iets op te zoeken of te internetten. Van hun Nederlandse leeftijdgenoten is ongeveer 85% lid van de bibliotheek.

Wethouder Gehrels van Kunst en Cultuur: "Ik ben blij met het toenemende gebruik van de culturele voorzieningen in de stad door allochtone jongeren. Voor allochtone ouderen blijkt dat het reguliere aanbod slecht aansluit op de behoefte. Ik verwacht wel dat het culturele aanbod zal gaan veranderen. Er zullen meer en meer culturele mengvormen en cross-overs ontstaan in het kunstaanbod. Waar het de komende jaren over zal gaan is 'convergentie': de vraag is op welke manier er een nieuwe 'thrill' ontstaat waarbij de eigen en de Amsterdamse identiteit tot vernieuwende cultuurbewegingen gaan leiden."

De Kunst- en Cultuurmonitor is ook te downloaden op www.amsterdam.nl/kunstencultuur

Pb-102