Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT

Hooglanderveen, 15 juli 2006

Nummer: 15

Overlast voor verkeersgebruikers nog niet voorbij

Werk aan wegen en tunnels zorgt straks voor betere doorstroming

HOOGLANDERVEEN - Niemand wordt er op dit moment blij van. Maar het moet allemaal wel gebeuren. De werkzaamheden aan de wegen en tunnels in Vathorst zijn voor het jaar 2006 immens en zorgen voor allerlei omleidingen en ook de nodige overlast. Het werk wordt zoveel mogelijk goed ingepland en georganiseerd, maar soms spelen er factoren waar geen invloed op uit te oefenen is. Uiteindelijk wordt er gewerkt om het allemaal beter te laten worden. De eerste resultaten van verbetering zijn ook al te zien. De belangrijkste werkzaamheden hierbij op een rij.

Tunnel Heideweg

Onder de Heideweg wordt een nieuwe tunnel aangelegd die er straks voor zorgt dat het bedrijventerrein en met name IKEA via de randboulevard en via de Euroweg bereikbaar is. De tunnel is voor de verkeersafwikkeling van Vathorst in 2006 nog niet nodig, maar wel voor de eindsituatie in 2014. Vanwege de werkzaamheden is de Heideweg afgesloten voor verkeer. Fietsers worden om het werk heengeleid. De planning is, dat de Heideweg rond 11 september weer voor alle verkeer open gaat. Begin oktober is ook de tunnel, evenals de Euroweg af. Het werk loopt tot nu toe geheel volgens planning. De gemeente Amersfoort en IKEA zijn in overleg over te nemen verkeersbegeleidende maatregelen in de periode tussen de opening van IKEA (23 augustus) en de openstelling van de tunnel Heideweg.

Reiniertunnel

Het was de bedoeling dat de Reiniertunnel bij de start van het nieuwe schooljaar (eind augustus) 2006 weer toegankelijk zou zijn voor fietsers. De aannemer is tijdens het werk op onvoorziene technische problemen gestuit. Daarom heeft het werk enige achterstand opgelopen (circa 3 weken). De tunnel wordt op 15 september weer geopend voor fietsers. Tot die tijd loopt de omleidingsroute voor fietsers via Kattenbroek en de Bergpas naar de Valutaboulevard. Bromfietsers mogen niet van dit fietspad gebruik maken. Zij kunnen Vathorst in via de Heideweg.

Tunnel Van Tuyllstraat

Aanvankelijk stond de start voor het werk aan de tunnel in de Van Tuyllstraat gepland voor het najaar van 2006. In nauw overleg met belanghebbenden in het dorp Hooglanderveen is echter besloten het werk te verplaatsen naar het voorjaar van 2007 en de afsluiting van de Van Tuyllstraat -onvoorziene omstandigheden daargelaten- te bekorten tot vier in plaats van zes maanden. In het voorjaar van 2007 is er ten eerste een snellere fietsverbinding voor mensen die vanuit Nijkerk naar Vathorst fietsen. En ten tweede is de randboulevard-oost dan af, waardoor de ontsluiting van Hooglanderveen beter is dan in het najaar 2006. Wanneer er eventueel een ongeluk zou gebeuren op de spoorwegovergang Van Tuyllstraat, is het dorp ook via de randboulevard oost goed uit en in te rijden. In onderzoek is nog of tijdens de afsluiting van de Van Tuyllstraattunnel de Domstraat voor eenrichtingsverkeer kan worden opengesteld tijdens de spits.

Randboulevard

Rond de start van de bouwvak, medio juli, is het grootste deel van de randboulevard (vanaf de afslag A1 tot aan de voorlaatste rotonde voor het station Vathorst) afgewerkt. Na de bouwvak wordt het laatste deel van de weg tot aan het station aangepakt. De wegdelen tussen de rotondes zijn dan voorzien van nieuw asfalt en er zijn (verhoogde) middenbermen aangelegd. Aan de andere kant van Vathorst, is ook dat deel van de boulevard en de rotondes aangelegd tot aan IKEA. Eind augustus is de randboulevard vanaf het station tot aan IKEA gereed. Het afwerken van de randboulevard zorgt niet alleen voor meer rijcomfort, maar ook voor een visueel aantrekkelijker weg. Bovendien is de afwatering verbeterd waardoor wateroverlast op de weg tot het verleden behoort. De rotondes zelf worden pas in een later stadium definitief afgewerkt en krijgen allemaal fietsstroken. Inmiddels hebben de rotondes bij de Drieberg, Calveenseweg en de Fromberg al wel fietsstroken gekregen. Fietsers kunnen daar veilig oversteken. Fietsers worden verder langs de randboulevard over de speciale fietsstraten (met rode klinkers) geleid, die vlak langs de woningen zijn aangelegd. Het is niet de bedoeling dat fietsers tussen de rotondes gebruik maken van de randboulevard. Na het werk aan de randboulevard start het werk aan de bushaltes. Die worden in september en oktober geplaatst. Alle bushaltes krijgen een abri en verlichting. In het najaar volgt dan het planten van opnieuw een aantal bomen langs een deel van de boulevard en in de middenbermen.

Turborotonde

Ter hoogte van de Darthuizerberg wordt gewerkt aan een zogenaamde turborotonde. Die zorgt straks voor een snelle verkeersafwikkeling naar de woningen in de wijk, naar het bedrijventerrein Vathorst (via de Euroweg) en naar de randboulevard zelf. Deze turborotonde is af als IKEA op 23 augustus opent. Om het werk af te krijgen wordt er in de bouwvak doorgewerkt. De Darthuizerberg zal in de weken van 17 juli tot en met 4 augustus niet vanaf de randboulevard bereikbaar zijn. Verkeer kan in die periode naar de Darthuizerberg via de Drieberg en de Dassenberg. Er is bewust gekozen in de bouwvak door te werken en om dan de Darthuizerberg af te sluiten, omdat de scholen vakantie hebben.