Wageningen Universiteit

13 jul 2006
Onderdeel: Wageningen UR

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie onderzoekers van Wageningen Universiteit een omvangrijke subsidie verleend voor hun vernieuwende onderzoeksvoorstellen. Volgens de wetenschapsorganisatie voldoen de drie ieder aan de strenge eisen om voor het onderzoeksbedrag in aanmerking te komen.

Onderzoeker Bas Rodenburg heeft een zgn. Veni-subsidie ontvangen, bedoeld voor juist gepromoveerde onderzoekers. Hem is een bedrag van circa 200.000 euro toegekend, vanwege zijn opvallende en originele ideeën voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Met de middelen kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en verdere ideeën ontwikkelen.

Twee Wageningers, René Geurts en Dolf Weijers, ontvangen een zgn. Vidi-subsidie van elk maximaal 600.000 euro. Hiermee kunnen de onderzoekers ieder vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen. Deze wetenschappers hebben na hun promotie een aantal jaren onderzoek verricht en daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd. Zij wisten deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling te brengen.

Een overzicht van de toekenningen.

VENI
Wangedrag van kippen onder de loep
Dr. ir. T.B. (Bas) Rodenburg (1975), Wageningen Universiteit, leerstoelgroep Fokkerij en Genetica.
Kippen in grote groepen ontwikkelen vaak asociaal gedrag zoals het uittrekken van elkaars veren. Dit onderzoek gaat na of de genetische achtergrond van de kippen en het opgroeien met of zonder moeder dit gedrag beïnvloedt.

VIDI
Evolutie van een Symbiose
Dr. R. (René) Geurts (1968), Wageningen Universiteit, Laboratorium voor Moleculaire biologie.
Vlinderbloemige planten zoals erwten, bonen en soja kunnen een unieke samenwerking (symbiose) aangaan met stikstofbindende Rhizobium bacteriën. Deze symbiose stelt vlinderbloemige planten in staat te leven zonder (kostbare) meststoffen. De onderzoekers gaan de evolutie van deze profijtelijke interactie ontrafelen.

Babytalk â communicatie tussen cellen in het plantenembryo Dr. D. (Dolf) Weijers (1976), Wageningen Universiteit, Laboratorium voor Biochemie
De groei en ontwikkeling van planten wordt bepaald door kleine groepjes stamcellen, de meristemen. De aanleg van het allereerste meristeem in het plantenembryo wordt bepaald door cellen die tegen elkaar praten met behulp van signaalstoffen. De onderzoekers gaan bestuderen op welke manier deze signalen worden uitgewisseld en vertaald tijdens de vorming van een werkend meristeem.

Contact
Meer informatie
Dolf Weijers
Tel. 0317 482866
dolf.weijers@wur.nl

Bas Rodenburg
bas.rodenburg@wur.nl

Of informatie via
Jac Niessen
Tel. 0317 485003
jac.niessen@wur.nl