GroenLinks

Eerste 'openbare' Europese ministerraad

Communicatie via het internet 13 juli 2006

Afgelopen dinsdag 11 juli was voor het eerst een openbare Europese ministerraad via een webcast op internet te volgen. In april 2006 riep GroenLinks en een meerderheid van het Europees Parlement de Europese Raad op alle vergaderingen openbaar te maken, want de plenaire vergaderingen van het parlement zijn al sinds jaar en dag live via het internet te volgen.

Volgens GroenLinks kan het uitzenden van de ministervergaderingen de transparantie en de participatie van de burger bevorderen en kan helpen het wantrouwen tegen de EU te verminderen. Veel Europeanen denken - al dan niet terecht - dat veel belangrijke besluiten bekonkeld worden in schimmige achterkamertjes.

Publiek mag meekijken
Op de Europese Top van juni werd door de regeringsleiders besloten enigszins aan het ongenoegen van het Europees Parlement tegemoet te komen. Het Europees Parlement heeft op een aantal terreinen (o.a. milieu, interne markt) medebeslissingsrecht. Als op Europese ministersvergaderingen deze onderwerpen ter sprake komen, dan mag voortaan het publiek (en de europarlementariërs) meekijken via een webcast op internet.

Eerste uitzending nietszeggend
Helaas was de eerste uitzending van de minister van Financiën geen succes. Te volgen was een nietszeggende discussie over het werkprogramma van het Finse voorzitterschap met veel complimentjes over en weer. Het scherm ging al snel op zwart na het tweede onderwerp op de agenda. Kijkers werden geen deelgenoot gemaakt van hoe de ministers dachten over het Stabiliteitspact en de toelating van Slovenië tot de eurozone, omdat het Europees Parlement hierover geen medebeslissingsrecht heeft. Met andere woorden geen veelbelovende start voor dit initiatief dat toch vooral bedoeld is meer inzicht te bieden in het besluitvormingsproces.

Eigen internettelevisiezender Europees Parlement In de laatste week voor het reces besloot de begrotingscommissie van het Europees Parlement naast de live webstream van de plenaire vergaderingen een stap verder te gaan met het toepassen van nieuwe mediavormen. Om meer inzicht te geven in de werkzaamheden van de europarlementariërs wordt er geld vrijgemaakt voor het opzetten van een eigen internettelevisiezender. Hierop moeten ook de vergaderingen van de parlementaire commissies te zien zijn naast achtergrondreportages en interviews.

Het Europees Parlement wil daarmee inspelen op de trend vooral onder jongeren die in toenemende mate nieuwe media gebruiken om geïnformeerd te worden over de actualiteit van alledag.

Zie ook:


* webcast Europees Parlement Live

* webcast Europese Raad van ministers

«