Stichting Natuur en Milieu

Groene soja, koeien in de wei en gezondere Campina-melk

13 juli 2006 - Op 12 juli ondertekenden Stichting Natuur en Milieu, Solidaridad, het Wereldnatuurfonds (WNF) en zuivelbedrijf Campina een overeenkomst over het gebruik van meer duurzame soja in het veevoer voor melkkoeien. Bovendien gaat Campina de melk gezonder maken door het gehalte aan onverzadigde vetzuren te verhogen. Dat wordt deels bereikt door beter voer, maar vooral door de koeien in de wei te laten grazen. Vers gras bevat meer gezonde vetzuren. Campina garandeert dat alle melk onder deze merknaam komt van koeien die s zomers buiten lopen.

Symbolische ondertekening van de overeenkomst

Campina reserveert bij veevoerbedrijven duurzame soja voor haar eigen melkveehouders. De soja is geteeld door deels kleine cooperaties in Brazilië met respect voor mens en milieu, en niet genetisch gemodificeerd. Natuur en Milieu noemt de plannen van Campina zeer belangrijk. Het betekent een kentering in een onheilspellende en zo leek het - onomkeerbare trend van steeds schadelijker sojateelt in Zuid-Amerika. Met deze stap bewijst Campina dat het goed mogelijk is om te kiezen voor een duurzamer productieproces.

Ook het besluit om de weidegang van koeien te garanderen, is een belangrijke stap. Natuur en Milieu wil dat koeien buiten komen omdat dat beter is voor de dieren, voor de weidevogels en omdat dat het landschap mooier maakt. De huidige trend is dat steeds meer koeien permanent op stal staan. Met dit initiatief kan Campina die trend afremmen of misschien zelfs keren.

Natuur en Milieu heeft al sinds 2004 contact met Campina over verduurzaming van de bedrijfsvoering. Gezondere melk, weidegang en veevoer waren onderwerpen van gesprek. Campina staat op het punt de elfde partner te worden in het project Economie Light dat Nederlandse bedrijven stimuleert schoner te produceren en efficiënter om te gaan met grondstoffen en energie. Het WNF en Solidaridad blijven ook betrokken bij de soja-ontwikkelingen bij Campina.

Zie ook:
Campina
Economie Light
Koe zoekt wei

Publicatiedatum: 13-07-2006