Het Nederlandse Rode Kruis

13 juli 2006
Humanitair oorlogsrecht ook van toepassing in Israel, Libanon en Guantánamo Bay

Tijdens oorlogen moeten burgers beschermd worden. Krijgsgevangenen hebben recht op een menswaardige behandeling. Het Rode Kruis wijst strijdende partijen op deze regels. Een taak die helaas altijd actueel is. Zo blijkt onder andere uit de situatie in het Midden Oosten, waar burgers lijden onder oorlogshandelingen.

Libanon
Israëlische troepen zijn Libanon binnengegaan nadat twee Israëlische militairen waren gekidnapt. Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op infrastructuur in Libanon, waaronder het vliegveld van Beiroet. De Israëlische marine blokkeert de havens van Libanon. Hezbollah heeft vanuit Libanon raketaanvallen op Israëlische steden uitgevoerd. Er zouden daarbij aan beide kanten ook burgerslachtoffers zijn gevallen.

Gaza-strook
De situatie in Gaza is zeer ernstig. Na de ontvoering van een Israëlische soldaat door Palestijnse strijders is de situatie geëscaleerd. Het gebied is vrijwel hermetisch afgesloten en bruggen en een elektriciteitscentrale zijn gebombardeerd. De burgerbevolking lijdt hieronder. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) en de Palestijnse Rode Halve Maan werken samen om de bevolking te steunen waar mogelijk.

Guantánamo Bay
De Amerikaanse regering heeft verklaard dat alle gevangenen die vastzitten in Guantánamo Bay volgens de Verdragen van Genève zullen worden behandeld. Deze verklaring volgt op de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de Verdragen van Genève op de gevangenen van toepassing zijn. De gevangenen zouden berecht worden door speciale militaire commissies. Het Hooggerechtshof besloot echter dat deze commissies in strijd zijn met de Verdragen van Genève.

Wat doet het Rode Kruis?
Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen overal ter wereld op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren. De burgerbevolking moet bij alle vijandelijkheden worden ontzien. Ook moeten de levens en de waardigheid van de ontvoerde militairen worden gerespecteerd. Dat geldt voor alle mensen die vastzitten in verband met een gewapend conflict.

Meer informatie:

* Humanitair oorlogsrecht