Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Samenwerkingsconvenant Buiten Beeld & AWARE

13/07/2006 - Op woensdag 12 juli hebben de burgemeester, de Hoofdofficier van Justitie, de Hoofdcommissaris van Politie en de directeur Vrouwenopvang Amsterdam het convenant AWARE getekend. De inhoud van dit convenant moet er voor zorgen dat slachtoffers van huiselijk geweld een verhoogd gevoel van veiligheid krijgen.

AWARE staat voor Abused Womens Active Response Emergency. Dit project is gestoeld op een elektronisch alarmsysteem bij het slachtoffer thuis. Door een druk op de knop kan het slachtoffer een beveiligingsdienst alarmeren die direct de politie zal inschakelen. Die zal vervolgens met voorrang een surveillancewagen langs het adres sturen. Naast het centrale kastje thuis, krijgt het slachtoffer een kastje dat met zich mee gedragen kan worden en de persoon in staat zal stellen tot op korte afstand van het huis de beveiligingsdienst te alarmeren.

Ernstige bedreiging
Het project AWARE is bedoeld voor mensen die ernstig bedreigd en/of mishandeld worden door zijn of haar ex-partner. Deelname aan het project is verbonden aan enkele voorwaarden: de relatie met de persoon die de bedreiging vormt moet beëindigd zijn; er moet nog steeds sprake zijn van geweld of een ernstige dreiging daarvan; de deelnemer moet bereid zijn aangifte te doen en hulpverlening te accepteren; tot slot moet de aanvrager over een vaste telefoonaansluiting beschikken.

Een aanvraag voor deelname aan het project zal aan de hand van een intakegesprek met een maatschappelijk werker van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld worden behandeld. Na goedkeuring van de aanvraag zal het alarmsysteem bij de aanvrager worden geïnstalleerd. Deelname is niet gratis. De aanvrager betaalt eenmalig aansluitingskosten en een borg.

Daarna moet het systeem gehuurd worden van de beveiligingsdienst via een maandelijkse huur. Als dit bedrag onmogelijk opgebracht kan worden, dan kan er gezocht worden naar een tegemoetkoming in de kosten. Als de aanvrager besluit te stoppen met het alarmsysteem, dan zal de borg uiteraard worden terugbetaald.

Voor meer informatie en een prijsopgave kan contact worden opgenomen met het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam, 020 611 6022.