Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten donderdag 13 juli 2006

Zaanstreek-Waterland, 13-07-2006

Helft alle bestuurders te snel door Watergang

Watergang, 12 juli, 09:45-16:00 uur

Op de Jaagweg, ter hoogte van de pont, heeft de politie woensdag een snelheidscontrole gehouden. Bijna de helft (45%) van alle automobilisten, uit beide richtingen, hield zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km per uur. In totaal 1170 bestuurders zullen over enkele weken een boete ontvangen. Verder zullen meerdere bestuurders een boete ontvangen voor het rijden over de busstrook en het inhalen over de doorgetrokken streep.

Sinds eind maart worden regelmatig snelheidscontroles gehouden in Watergang. Aanleiding hiervoor was de verkeersonveilige situatie op en rond de kruising. De vele hardrijders maken de kruising er niet veiliger op en zorgen voor veel ('bijna')-ongelukken met overstekende fietsers en voetgangers.

Hoge(re) snelheden leiden tot ernstiger letsel in geval van een aanrijding. Een hogere snelheid betekent dat de afstand die nodig is om een auto tot stilstand te brengen groter wordt en de kans op een (dodelijk) ongeval toeneemt. Bij 65 km per uur heeft een voetganger bijvoorbeeld slechts 15% de aanrijding te overleven terwijl de overlevingskans bij een snelheid van 50 km per uur 55% bedraagt.

Mishandeling

Zaandam, 13 juli 2006, 04:30 uur

De politie heeft een 61-jarige Zaandammer aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 45-jarige vriendin. De vrouw kwam in de nacht van 12 op 13 juli aangifte doen van mishandeling die volgens haar in de Czarinastraat had plaatsgevonden. Ze had een hoofdwond en een snijwond in haar arm opgelopen. De politie heeft de vrouw per ambulance over laten brengen naar het ZMC en startte een zoektocht naar de vermoedelijke dader. Op de Nicolaasstraat werd de man op een racefiets gesignaleerd en aangehouden.

Bromfietsdieven aangehouden

Wormerveer, 13 juli 2006, 01:35 uur

Twee jongens van 17 en 18 jaar uit Assendelft zijn aangehouden op verdenking van diefstal van een bromfiets. Surveillerende agenten zagen op de Samsonweg een bromfiets staan waarvan het kabelslot was doorgeknipt. De agenten stelden zich verdekt op en na een paar minuten kwamen de jongemannen aanlopen en wilden er met de brommer vandoor gaan. Bij het zien van de politie probeerde een van hen nog te vluchten. De jongens zijn verhoord en de zaak wordt overgedragen aan bureau HALT.

Zakkenrollers aangehouden

Landsmeer, 13 juli 2006, 10:45 uur

De politie heeft twee vrouwen aangehouden van 25 en 37 jaar op verdenking van zakkenrollen in een levensmiddelenzaak aan de Nieuwe Gouw in Landsmeer. Camerabeelden uit de winkel lieten zien dat ook het 11-jarige zoontje van één van de verdachten hierbij werd ingeschakeld. De betrokkenen zijn verhoord en tegen de vrouwelijke verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Heling bromfiets

Krommenie, 12 juli 2006, 22:55 uur

De politie heeft twee jongens van 15 jaar aangehouden op verdenking van heling van een bromfiets. De oorspronkelijke eigenaar van de bromfiets, een 18-jarige inwoner van Uitgeest, zag zijn gestolen voertuig in een kelderbox staan en waarschuwde de politie. De verdachten, afkomstig uit Krommenie en Uitgeest, werden daarop aangehouden. Zij zullen hun straf ondergaan via bureau HALT.

Man slaat ruit politieauto in

Purmerend, 12 juli 2006, 22:15

De politie heeft woensdagavond een 21-jarige Purmerender aangehouden nadat hij met een steen een ruit van een bemande politieauto had ingeslagen. De agenten wilden de man inrekenen omdat hij werd verdacht van het vernielen van ramen van een tweetal politiebureau's in Purmerend. Een buurtbewoner zag dat een man op een raam van het bureau aan het Wormerplein aan het bonken was en waarschuwde de politie. Ter plaatse bleken een zestal ruiten vernield. Politiemensen startten een zoektocht in de omgeving en zagen op de Gruttostraat een man lopen die voldeed aan het opgegeven signalement. Toen de man de politieauto in het oog kreeg, ging hij er in eerste instantie vandoor en kwam vervolgens terug met een baksteen in zijn hand. Daarmee sloeg hij de portierruit van de bestuurder in. De verdachte moest met behulp van pepperspray onder controle worden gebracht. Hij werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Later bleken ook twee ruiten van het bureau aan de Waterlandlaan te zijn beschadigd. Vermoedelijk houd de actie van de man verband met een incident van een paar weken geleden. Ongeruste buurtbewoners meldden toen bij de politie dat zij de man al langere tijd niet gezien hadden en dat hij op kloppen en aanbellen niet reageerde. Om de woning te kunnen betreden hadden politiemensen vervolgens een ruit van de woning van de man verbroken. De man bleek ongedeerd.