Ingezonden persbericht


Staatssecretaris Sociale Zaken Van Hoof: 'In 2007 Digitaal Klantdossier'

Burger hoeft overheid gegevens slechts eenmalig op te geven

Het digitaal klantdossier (DKD) in de sociale zekerheid komt eraan. Dat maakt het mogelijk dat burgers gegevens nog maar eenmalig aanleveren en de behandeling van een dossier teruggebracht kan worden van acht dagen tot acht minuten. "Het digitaal klantdossier, de eerste fase, is beschikbaar vanaf 1 januari volgend jaar", kondigt staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan in de EPN-nieuwsbrief van juli die morgen verschijnt.

In de nieuwsbrief meldt Van Hoof eveneens dat hij in dit kader een wetsvoorstel zal indienen om gegevensverstrekking aan de overheid te stroomlijnen. Zijn voorstel gaat er voor zorgen dat de burger slechts één keer zijn gegevens, bijvoorbeeld over zijn arbeidsverleden met het oog op een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering, aan de uitkeringsorganisaties hoeft op te geven.

Ook werkt zijn ministerie aan een 'PIP', een persoonlijke internetpagina, gekoppeld aan een burgerservicenummer. "Nog dit jaar is de PIP in de fase van 'proof-of-concept' en in het eerste kwartaal van 2007 start een pilot", aldus Van Hoof, die onlangs bij EPN te gast was.

Volgens hem is het te betreuren dat geen uniek persoonsdossier wordt opgebouwd. Daardoor is het delen van gegevens niet makkelijk.

Digitalisering gaat daar verandering in aanbrengen. De invoering van het Digitaal Klantdossier ziet Van Hoof, tevens voormalig lid van de Raad van Advies van EPN, als een breekijzer om in de sociale zekerheid reorganisaties door te voeren.

Nadere inlichtingen: Tom van der Maas, directeur EPN, 070 - 42 77 622 / 06 - 52 665 665. Voor het volledige artikel zie www.epn.net

EPN is een onafhankelijke stichting met als doel een evenwichtige integratie te bevorderen van informatie- en communicatietechnologie in de samenleving. Voorzitter is drs. Wim Deetman, vice-voorzitter mr. B.E.M. Wientjes.

In EPN zijn het bedrijfsleven, de politiek, de overheid, de wetenschap en het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, geeft publicaties uit en organiseert uiteenlopende bijeenkomsten, waaronder expertmeetings, nieuwsforums, seminars en congressen.