otter expert verbloemt eigen fouten

St. otterstation nederland

'otter expert' verbloemt eigen fouten
Kan het nog zotter met de bijtende otter?

Onderzoeker Jansman van het instituut Alterra, die zich zelf heeft uitgeroepen tot 'otter expert', weet opeens na heel wat gepeins waarom de Siberische otter het vierjarige jongetje in natuurgebied de Rottige Meenthe in Friesland heeft gebeten. Het moet een 'jetlag' geweest zijn. Volgens de Stichting Otterstation Nederland te Leeuwarden probeert hij hiermee de fout om veel te tamme dieren uit te zetten, te verbloemen. Wetenschappelijk gezien slaat de verklaring van Jansman nergens op. Volgens de internationale richtlijnen voor herintroducties mogen te tamme dieren niet uitgezet worden.

Jansman en zijn instituut blijken lak te hebben aan de internationale spelregels. Hierdoor zijn er al eerder onnodig otters gesneuveld. De Jongh, directeur van de Stichting Otterstation Nederland, meldt: 'In plaats van dit gezwets moeten ze er maar eens voor gaan zorgen dat de fuiken in Friesland beschermd worden met beschermende rasters (z.g. stopgrids). Anders zullen de uitgezette otters spoedig de verdrinkingsdood sterven. Ook de otter tunnels die onder diverse wegen in het herintroductie gebied zijn aangelegd moeten gauw vrij gemaakt gaan worden van vegetatie. De uitgezette otters kunnen zo de tunnels niet vinden. Als de otters de tunnels eenmaal gevonden hebben, is onderhoud minder belangrijk. Ze weten dan de weg en maken hun eigen wissels naar de tunnels toe.' Tijdens opnames voor SBS6 bleek gisteren dat de tunnels al gebruikt worden door ringslangen. Een afgeworpen huid toonde dat aan.

De onverantwoorde manier van herintroductie heeft nu ook internationaal commotie veroorzaakt. Internationale otter specialisten zijn verontwaardigd dat de richtlijnen voor herintroductie niet opgevolgd worden. Die zijn niet voor niets opgesteld. Nederland moet zich daar aan houden. Er zijn inmiddels meerdere brieven onderweg naar de EEP coordinator voor de otter met het verzoek voorlopig geen otters meer te leveren zolang niet voldaan wordt aan alle richtlijnen. Het probleem is ook voorgelegd aan een aantal Nederlandse parlementariƫrs.

////////////////////////////

P.S. Jansman is pas sinds 2000 bij het herintroductie project betrokken geraakt. Hij is een goede geneticus, maar beslist geen otter expert.

Nadere informatie via:

Stichting Otterstation Nederland: tel. 06 16 608 604 of tel. 058 - 2130185

De Stichting Otterstation Nederland werkt reeds 20 jaar aan de verbetering van het Nederlandse zoetwatermilieu. De terugkeer van de milieukritische otter wordt gezien als de kroon op het werk. Dat moet dan wel op een verantwoorde manier gebeuren. De otter wordt ook wel de Ambassadeur van het zoetwatermilieu genoemd.

Zie ook: www.vriendenvandeotter.nl