Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie
Datum 13 juli 2006
Kenmerk 104

Amsterdam vraagt deelnemers voor proef burgeralarmering cell broadcast

Burgemeester Job Cohen en brandweercommandant Caroline van de Wiel roepen inwoners van de gemeente Amsterdam op om mee te doen met de proef cell broadcast burgeralarmering. Cell broadcast is een relatief nieuwe techniek waarbij het mogelijk is om informatie te sturen naar mobiele telefoons in een bepaald gebied. Ook als het mobiele netwerk overbelast is of de stroom is uitgevallen, blijft cell broadcast letterlijk in de lucht. Of de proef in Amsterdam een succes wordt, hangt onder meer af of veel mensen aan het experiment meedoen. Alleen dan kan de overheid beoordelen of cell broadcast een goed informatiemiddel bij rampen is.

Burgemeester Job Cohen trapte vanmorgen samen met brandweercommandant Caroline van de Wiel af door het eerste testbericht in Amsterdam te versturen. Burgemeester Cohen hoopt op zoveel mogelijk deelnemers: "Voordat er een beslissing over cell broadcast wordt genomen, moet er eerst uitgebreid worden getest. Daar hebben we wél de hulp van onze inwoners bij nodig!"

Om mee te kunnen doen, moeten deelnemers hun mobiele telefoon eenmalig instellen op het juiste kanaal. De enige kosten voor deelnemers aan de proef, zijn het verzenden van antwoord-SMS'jes. Afhankelijk van het abonnement van de deelnemers kost deelname aan de proef minimaal E 0,65 en maximaal E 2,60. In de proef wordt onderzocht of cell broadcast technisch haalbaar is en of de berichten duidelijk en effectief zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de TU Delft.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich digitaal aanmelden via www.postbus51.nl/proefcellbroadcast. Om mee te kunnen doen moet men ouder zijn dan 16 jaar, zowel overdag als 's avonds grotendeels in Amsterdam zijn en bellen via KPN, Telfort of Vodafone. Op bovengenoemde website is ook te lezen hoe deelnemers hun mobiele telefoon kunnen instellen om cell broadcast berichten te kunnen ontvangen. Voor vragen kan men terecht op www.postbus51.nl/proefcellbroadcast óf bellen met de cell broadcast informatielijn: 0900-0922.

Pb-104