Gemeente Arnhem

Arnhem zet in op komst van nieuwe bedrijven (13-07-2006) Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland (Oost NV) en de gemeente Arnhem hebben vanmorgen een samenwerkingsovereenkomst getekend die uiteindelijk moet leiden tot de komst van meer (internationale) bedrijven naar Arnhem. Daarmee moeten in vijf jaar 300 à 400 extra arbeidsplaatsen gerealiseerd worden. Arnhem mikt hierbij vooral op de creatieve industrie, innovatieve bedrijven in de waterstofsector en internationaal opererende bedrijven voor het WTC.

Oost NV en Arnhem werken al langer samen; dit nieuwe contract echter betekent een intensievere samenwerking op het gebied van acquisitie en investeringsbevordering. De samenwerking is aangegaan voor een periode van vijf jaar. Met de overeenkomst is een bedrag van 300.000 euro gemoeid.

Specifieke sectoren
Oost NV gaat voor de gemeente bedrijven werven die werkzaam zijn in een aantal specifieke sectoren, zoals milieu en energie (waarbij extra aandacht is voor waterstofgelieerde bedrijven), de creatieve sector (o.a. reclame/marketing, architecten en technische ontwerp- en adviesbureaus, commerciële dienstverlening aan kunstenaars/ontwerpers) en de doelgroepen voor het World Trade Center Arnhem Nijmegen (internationaal actieve bedrijven en instellingen; holdings, marketing & sales, zakelijke dienstverlening, health e.a.). Daarnaast worden binnen dit acquisitieproject ook bedrijven uit overige sectoren benaderd, zoals productiebedrijven en zakelijke en financiële dienstverleners.

Extra impuls
Rita Weeda, verantwoordelijk wethouder van Economische Zaken, is blij met de intensievere samenwerking tussen Oost NV en de gemeente: We kunnen ons nu ook in de acquisitie richten op de kernsectoren in ons economisch beleid, zoals ook verwoord in ons coalitieakkoord. Daarbij gaat het overigens niet alleen om de werving van nieuwe bedrijven naar Arnhem, maar ook om het faciliteren van vernieuwing bij bestaande bedrijvigheid. Hiervoor is ook de Arnhemse Innovatieregeling in het leven geroepen.
Toonaangevende vernieuwing
Zowel de gemeente als Oost NV verwacht dat de nauwe samenwerking en de extra acquisitie-inzet na vijf jaar zal resulteren in een aantal nieuwe bedrijven en meer inzet op innovatie-gebied. Weeda: Arnhem is vaak de inspiratiebron voor toonaangevende vernieuwing geweest. Daar wil je ook met je acquisitie extra energie in stoppen. Het betekent een extra investeringsimpuls voor de stad Arnhem en zal enkele honderden nieuwe arbeidsplaatsen opleveren.

Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland is een NV die door middel van activiteiten en projecten de economie van Oost Nederland versterkt en daarmee de werkgelegenheid bevordert. Oost NV werkt voor het Gelderse en Overijsselse bedrijfsleven in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en de Provincies Gelderland en Overijssel.