Ministerie van Defensie

13-07-2006 17:22

WEEKOVERZICHT AFGHANISTAN

Zondagavond 09 juli is een Nederlandse Apache helikopter van de Deployment Task Force beschoten met klein kaliber wapens. Het toestel is daarbij geraakt en liep beschadigingen op aan het hydraulische systeem en de staartsectie. De bemanning van het toestel bleef ongedeerd. Als gevolg van de opgelopen schade is een voorzorgslanding gemaakt op de Nederlandse basis in Tarin Kowt.

Op 12 juli is opnieuw een konvooi tussen Kandahar en Tarin Kowt goed teruggekeerd in Kandahar. Inmiddels draait de opbouw van het kamp in Tarin Kowt op volle toeren. De fundementen van de meeste faciliteiten zijn gestort, en er wordt hard gewerkt aan gemeenschappelijke ruimtes, woon- en werkvertrekken etc. Ook de opbouw van het kamp in Deh Rawood vordert gestaag. Inmiddels is het tijdelijk kampement (gebouwd voor de genisten die het uiteindelijke kamp gaan opbouwen, en de Force Protection), gereed gekomen.

Eveneens op 12 juli zijn twee Nederlandse F-16âs wederom ingezet voor luchtsteun aan coalitietroepen van Operatie Enduring Freedom. De inzet was âin extremisâ, en vond plaats in Musah Qaâleh in de provincie Helmand. Hoewel er tijdens de inzet niet is gevuurd heeft hun aanwezigheid wel bijgedragen aan het beeindigen van het gevecht. De F-16âs zijn na hun missie behouden teruggekeerd op hun thuisbasis in Kabul.