Gemeente Enschede

Pas op voor de blauwalg

donderdag 13-07-2006

Blauwalg en botulisme geconstateerd in Enschede

In vijvers aan de Noord Esmarkerrondweg en aan de Knalhutteweg/ Broekheurnerrondweg in Enschede is blauwalg geconstateerd. In een vijver aan Luxemburglaan/Belgiëlaan is botulisme aangetroffen.

Als het een langere periode achter elkaar warm weer is geweest, kunnen blauwalg en botulisme de kop opsteken. Zo ook in Enschede. Bij deze vijvers worden waarschuwingsborden geplaatst. Het betreft geen zwemvijvers, maar voorzichtigheid blijft geboden. De gemeente adviseert om contact met het water te vermijden en honden niet in de vijvers te laten zwemmen of te laten drinken van het water. Het waterschap Regge en Dinkel houdt de situatie in de gaten.

Blauwalg

Als mensen in contact komen met blauwalg kunnen zij last krijgen van tijdelijke huiduitslag en maag- en darmproblemen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen.

Botulisme

De eerste verschijnselen van een besmetting van de botulisme bacterie zijn overgeven, buikpijn, moeheid, misselijkheid, hoofdpijn en braken. Botulisme kent verschillende varianten. De meeste varianten zijn niet gevaarlijk voor mensen. Waterschap Regge en Dinkel voert op dit moment onderzoek uit om het type bacterie vast te stellen.

Meer informatie vindt u op de website van het Waterschap Regge en Dinkel. www.wrd.nl


---