Stichting Wakker Dier

mooiste modderpoel van nederland in winterswijk

Persbericht - 13 juli 2006

Stichting Wakker Dier heeft de modderpoel op het biologische varkensbedrijf `t Helder in Winterswijk (Gelderland) verkozen tot mooiste modderpoel van Nederland. Vandaag zal om 14 uur Belinda Meuldijk met haar partner Thierry Duval de moddertrofee 2006 uitreiken aan de familie Sloetjes aan de Huppelseweg 21 te Winterswijk.

De biologische modderpoel werd verkozen omdat deze lekker groot en diep is, de zeugen er de hele dag gebruik van kunnen maken en in een mooie groene omgeving gelegen is. De jury van de Stichting Wakker Dier heeft een groot aantal biologische modderpoelen door een varkensbril bekeken en vond deze criteria van doorslaggevend belang. In de biologische landbouw hebben varkens de beschikking over een uitloop naar buiten. In de zeugenuitloop is vaak een modderpoel aanwezig die op een zomerse dag heerlijke verkoeling biedt.

Varkens nemen graag een modderpoel ter afkoeling en om de huid te verzorgen (tegen parasieten). In de bio-industrie zitten varkens in krappe kale stallen zonder uitloop. Afkoeling is dan alleen mogelijk in hun eigen uitwerpselen, terwijl een varken juist een uitzonderlijk zindelijk dier is. Tijdens hittedagen in de zomer sterven veel dieren in de bio-industrie aan oververhitting.

In de biologische varkenshouderij gelden de strengste dierenwelzijnsnormen. Kenmerkend hiervoor zijn de verplichting van ruime hokken met stro en een uitloop naar buiten. Veel varkensboeren hebben ook voor de zeugen een modderpoel in de weide gegraven. Hiermee kunnen de zeugen hun natuurlijke gedrag vertonen door met een modderbad af te koelen en parasieten van de huid te krijgen. Op warme dagen maken ze hier veel gebruik van. De afzet van biologisch varkensvlees groeit al jaren gestaag. Sinds in de meeste supermarkten biologisch varkensvlees wordt verkocht, is het aantal varkensboeren dat biologisch werkt flink gestegen. Hoewel nog slechts 2% van het varkensvlees biologisch is, wordt komende jaren een verdere overstap van bio-industrie naar biologisch verwacht.