Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Leiden, 3 juli 2006

Ans Westra

Foto's van Nieuw-Zeeland 1959-2004 in Rijksmuseum voor Volkenkunde

van 13 juli 2006 tm 7 januari 2007 in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

In 1957 emigreerde de 21-jarige Leidse fotografe Ans Westra naar Nieuw-Zeeland. Al snel begon ze aan het fotoproject dat de rest van haar leven zou beslaan: het vastleggen van bewoners en cultuur van Nieuw-Zeeland. Volkenkunde biedt hiervan een indrukwekkend overzicht: 45 jaar documentaire fotografie. Het dagelijks leven in contrastrijke zwartwitfoto's, portretten en straatbeelden. Onder de titel 'Handboek: Ans Westra Photographs' is de expositie eerder op zeven plaatsen in Nieuw-Zeeland te zien geweest. Het gelijknamige boek kreeg bovendien in 2005 een onderscheiding bij de 'Montana New Zealand Book Awards'.

Ans Westra belandde in Nieuw-Zeeland op een cruciaal moment in de geschiedenis. Grote veranderingen dienden zich aan door de naoorlogse emigratiegolf vanuit Europa en nog belangrijker, de trek van de oorspronkelijke bewoners van het land, de Maori, naar de steden. Het was gedaan met de sterke homogeniteit in de steden. En vanaf dat moment (de jaren zestig van de vorige eeuw) leidden deze ontwikkelingen tot spanningen tussen de verschillende groepen, maar ook tot positieve veranderingen in de onderlinge verhoudingen en debatten over de samenleving, die tot de dag van vandaag doorwerken. De jaren die volgden, fotografeerde Ans Westra deze samenleving in verandering. Ze bezocht de gebieden waar de Maori van oudsher leefden en was zich bewust van de tradities en gewoontes die in rap tempo verdwenen. Critici schrijven deze benadering toe aan Westra's persoonlijke keuze en niet zozeer als een verantwoordelijkheidsgevoel om uitstervende tradities en gebruiken voor toekomstige generaties in beeld te brengen.

'Er zijn' is een eis die aan fotografen wordt gesteld door de buitenwacht.'Zien', is een andere, veel moeilijkere opdracht die aan de fotograaf wordt gesteld."Westra besloot om er te zijn en zag", zo beschrijft Luit Bieringa, voormalig directeur van de Manawatu Art Gallery en de National Art Gallery in Nieuw-Zeeland en fotografie-expert, het werk van Westra.

Ans Westra - Foto's van Nieuw-Zeeland 1959-2004
13 juli 2006 tm 7 januari 2007 in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

Bezoekadres: Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800
www.rmv.nl
info@rmv.nl
open: di tm zo 10.00-17.00 uur. Gesloten op ma, 3 okt, 25 dec en 1 jan. Op woensdag gratis toegang tot de vaste tentoonstelling. Museumentree: 7,50 / 4,00 /MK geldig