European Union



IP/06/978

Brussel, 12 juli 2006

Roamingkosten: Commissie komt met voorstel om bovengrens te stellen aan hoge kosten van mobiel bellen in de EU

Vandaag is de Commissie gekomen met een voorstel voor een EU-verordening die mobiel bellen in het buitenland tot 70% goedkoper moet maken. De Commissie wil ervoor zorgen dat de prijzen die de consumenten betalen voor roaming binnen de EU in verhouding staan tot die welke ze betalen voor bellen in eigen land (beginsel van de Europese thuismarkt). Momenteel hebben ten minste 147 miljoen EU-burgers (37 miljoen toeristen en 110 miljoen zakelijke gebruikers) te maken met zeer hoge internationale roamingtarieven. Als het Europees Parlement en de Raad van EU-ministers het voorstel van de Commissie steunen, kan de nieuwe EU-verordening - een juridisch instrument dat rechtstreeks toepasselijk is in alle lidstaten zodra het bekend is gemaakt in het Publicatieblad van de EU - vóór de zomer 2007 van kracht worden.

Voorzitter van de Commissie José Manuel Barroso: De interne markt is er in de eerste plaats voor de consument. Hier zien we een concreet voorbeeld van een Europa dat gericht is op resultaat. Met ons voorstel van vandaag worden consumenten die in de interne markt mobiel bellen, eerlijker behandeld.

EU-commissaris voor informatiemaatschappij en media Viviane Reding voegt daaraan toe: Vandaag zetten we de aanval in op een van de laatste grenzen binnen de Europese interne markt. Al jarenlang liggen roamingtarieven op een onverantwoord hoog niveau ondanks de herhaalde waarschuwingen aan het adres van de sector. Daarom moet Europa nu iets doen. Ik ben ervan overtuigd dat lagere roamingtarieven niet alleen voordeel opleveren voor consumenten die binnen de EU reizen, maar ook leiden tot een sterkere concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven. Tachtig procent van de klanten die roamingkosten betalen, bestaat uit bedrijven, en met name voor kleine en middelgrote bedrijven die in de interne markt zaken doen, is dit een aanzienlijke kostenpost. Met de vandaag voorgestelde verordening verandert roaming voor de consument van een last in een lust. Burgers en bedrijven zullen nu nog meer kunnen genieten van hun toegenomen mobiliteit in de Europese Unie.

Beginsel van de Europese thuismarkt

In het vandaag gepresenteerde voorstel voor een EU-verordening wordt in de eerste plaats een bovengrens gesteld aan de wholesaletarieven die de aanbieders van mobiele telefonie elkaar in rekening brengen voor het doorgeven van mobiele oproepen vanuit buitenlandse netwerken. De door de Commissie gevolgde methode, waarin de connectietarieven voor mobiele oproepen vanuit andere binnenlandse netwerken als uitgangspunt worden genomen, zorgt er voor dat aanbieders hun roamingkosten hoe dan ook vergoed krijgen.

Omdat het voor de Commissie van essentieel belang is dat de voordelen van de nieuwe EU-verordening uiteindelijk bij de consument terechtkomen, stelt zij ook een tariefplafond op eindgebruikersniveau voor. Aanbieders mogen bij hun wholesaleprijzen een eindgebruikersmarge van maximaal 30% optellen, ofwel de marge die zij gewoonlijk kunnen behalen op binnenlandse gesprekken. Deze eindgebruikersmarge geldt dan voor alle inkomende en uitgaande gesprekken die geroamd worden. Voor inkomende gesprekken wordt deze bovengrens voor de eindgebruikersmarge van kracht op de dag waarop de nieuwe EU-verordening in werking treedt, voor uitgaande gesprekken wordt deze automatisch van kracht na een overgangsfase van 6 maanden.

Beneden de voor de wholesale- en eindgebruikerstarieven voorgestelde plafonds kunnen de aanbieders met elkaar blijven concurreren op de prijs van roamingdiensten of van dienstenpakketten die variëren al naar gelang de vraag van de klant.

Tot slot stelt de Commissie voor om roamingtarieven voor de consument transparanter te maken. Wanneer de klant een abonnement neemt, moet een aanbieder van mobiele telefonie hem of haar volledig van de toepasselijke roamingtarieven op de hoogte brengen en houden. De nationale toezichthouders zullen ook de taak krijgen om de ontwikkeling van de roamingtarieven voor SMS en MMS (multimedia message services) nauwlettend te volgen.

Achtergrond

De Commissie probeert al enkele jaren de roamingtarieven omlaag te krijgen met waarschuwingen aan de consument en met oproepen tot zelfregulering (IP/04/1458, IP/05/901, MEMO/05/247, SPEECH/01/375), met onderzoeken naar het mededingingsrecht (IP/04/994, IP/05/161) en door nationale toezichthouders de bevoegdheid te verlenen om op nationaal niveau maatregelen te treffen. Vanwege de grensoverschrijdende aard van roaming hebben deze initiatieven tot dusver echter weinig resultaat opgeleverd. Ondanks recente aankondigingen van een aantal aanbieders van mobiele telefonie dat zij de roamingtarieven gaan verlagen om te anticiperen op de gevolgen van mogelijke wettelijke maatregelen van de EU, ligt het huidige gemiddelde eindgebruikerstarief van 1,15 euro per minuut voor een roaminggesprek nog steeds vijfmaal hoger dan de werkelijke wholesalekosten.

Ook zijn de roamingtarieven voor eindgebruikers ruwweg viermaal hoger dan de binnenlandse tarieven. Zo is de prijs van een lokaal gesprek in Polen rond 0,19 euro. Een Duitse reiziger betaalt echter in Polen voor hetzelfde gesprek 0,34 tot 2,56 euro per minuut, ofwel drie- tot negenmaal meer dan wat de Poolse consument betaalt. Voor een Franse klant die vanuit Italië belt, geldt iets dergelijks. Een lokaal gesprek kost de Italiaan 0,10 euro, maar de Franse klant betaalt voor hetzelfde lokale gesprek in Italië 0,50 tot 1,18 euro. Deze variatie kan onmogelijk verband houden met kostenverschillen.

De consument moet zich ervan bewust zijn dat mobiel bellen deze zomer nog duur blijft tijdens de vakantie in het buitenland, zo waarschuwt commissaris Reding. Ik hoop van harte dat het Europees Parlement en de Raad ons plan steunen en dat de prijzen in de zomer van 2007 veel lager zullen liggen dankzij het beginsel van de Europese thuismarkt dat de Commissie vandaag heeft voorgesteld.

Uit een openbare raadpleging van de Commissie van 20 februari tot 12 mei 2006 is gebleken dat de situatie alleen kan verbeteren bij regulering van de roamingtarieven in de EU. Op 24 maart jongstleden heeft de Europese Raad er nog op gewezen "dat een verlaging van de roamingtarieven van groot belang is voor het concurrentievermogen".

In de effectbeoordeling bij het vandaag gepresenteerde voorstel wordt de EU-markt voor internationale roaming geraamd op zo´n 8,5 miljard euro, ofwel 5,7% van de totale inkomsten van de sector mobiele telefonie. Met de nieuwe EU-verordening zal de consument zo´n 5 miljard euro goedkoper uit zijn. Nadere informatie is te vinden op de website van de Commisie over roaming:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.ht m.

Zi ook MEMO/06/276