Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 13 juli

Fryslân, 13-07-2006 o Politieberichten van woensdag 12 juli 07.00 uur t/m donderdag 13 juli 07.00 uur

Hurdegaryp: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men vermoedelijk binnen door een niet afgesloten nooddeur. Er werd een kluis, met daarin onder andere een geldbedrag van enkele honderden euros en cadeaubonnen, weggenomen. Een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden deed namens het bedrijf aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Harich N359: ongeval gekantelde melkauto - vervolgbericht Omdat er nog enkele onduidelijkheden zijn over de toedracht van het ongeval met de gekantelde melkauto heeft de politie ook de gewonde chauffeur van de melkauto verhoord. Tijdens dit gesprek is gebleken dat er geen witte bestelauto voor de tankauto reed, maar een beige Peugeot 205 met een oranje sticker op de klep of achterruit. De politie roept de bestuurder/ster van de Peugeot, evenals getuigen, op om zich via telefoonnummer 0900 - 8844 te melden.
Zie ook de politieberichten van woensdag 12 juli 2006.

Minnertsga: fietser gewond
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Vikarijebourren. Een 77-jarige fietser uit Tzummarum raakte het achterwiel van zijn vrouw en kwam ten val. De man werd met enkele schaafwonden en heupletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Oosterwolde: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft woensdagmiddag een hennepkwekerij in een woning aan de Weperpolder opgerold. In de woning troffen agenten een hennepkwekerij aan met ongeveer 55 planten. De apparatuur en de hennepplanten zijn in beslaggenomen en vernietigd. De 50-jarige bewoner kreeg een proces-verbaal.

Heerenveen: man aangehouden op verdenking van inbraak
De politie heeft donderdagochtend vroeg op de Surinamesingel een 36-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van inbraak. De man had samen met een tot nu toe onbekend gebleven man geprobeerd in te breken in een woning aan de Kempenaerssingel. Een buurtbewoner had de twee mannen voor het raam van de woning zien staan. Nadat hij ze had aangeroepen gingen de twee er op de fiets snel vandoor en lieten daarbij iets vallen. Na een korte zoektocht in de omgeving werd op een oprit van een woning aan de Surinamesingel een 36-jarige inwoner van Heerenveen aangetroffen met
inbrekersgereedschap. Hij voldeed aan het signalement en werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij ingesloten voor nader onderzoek. De andere persoon werd helaas niet meer gevonden. De 67-jarige bewoonster deed aangifte.

Fryslân: auto ongeval Oostrum nader onderzocht
Op vrijdagochtend 26 mei 2006 vond in Oostrum een ongeval plaats waarbij een auto te water ging. Bij dat ongeval kwamen 4 personen door verdrinking om het leven. Technisch onderzoek op de ongevalplaats en aan de auto heeft duidelijk gemaakt dat de handrem was aangetrokken. Naar alle waarschijnlijkheid is de auto daardoor onbestuurbaar geworden en vervolgens te water geraakt. Waarom de handrem was aangetrokken is niet uit het onderzoek naar voren gekomen. Het remsysteem van de auto functioneerde verder naar behoren. Uit onderzoek is ook gebleken dat het de inzittenden niet was gelukt uit de auto, een bijna tien jaar oude Golf te ontsnappen. Voor de politie is dit ongeval aanleiding geweest om met diverse instanties uitvoerig overleg te plegen en te wijzen op mogelijke analoge ongevallen in het verleden. Besloten is om in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut en de politie door het onafhankelijke onderzoeksinstituut Dekra uit Duitsland een diepgaand onderzoek naar de exacte toedracht te laten plaatsvinden. De resultaten van dit onderzoek zullen te zijner tijd met de betrokken partners worden besproken waarbij nagegaan zal worden of vervolgstappen noodzakelijk zijn. Vaststaat dat het genoemde ongeval opnieuw aantoont hoe belangrijk het is dat automobilisten weten hoe zij kunnen handelen bij het te water gaan van auto's. In dat kader worden alle autobezitters geadviseerd tenminste een tweetal life-hammers binnen handbereik van de chauffeur en inzittende(n) te (laten) plaatsen. Met zo'n life-hammer is het mogelijk, zo snel mogelijk na het te water raken de zij-ruiten in te slaan en zodoende de beste ontsnappingsmogelijkheid te creëren.