Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 183 MJS
Datum: 13 juli 2006

College reageert op moties Provinciale Staten

Begroting 2007: opcentenverhoging en inzet Falcongeld uitgesteld

Voor de Begroting 2007 worden de opcenten een jaar later verhoogd en wordt nog niet gebruik gemaakt van geld van houdstermaatschappij Falcon. Dat staat in een brief van het college van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten. Met de brief reageert het college op de moties van de Staten naar aanleiding van de behandeling van de Kaderbrief 2007, de aanzet voor de begroting, in april dit jaar.

Bij het presenteren van de Kaderbrief 2007 dit voorjaar, stelde het college een opcentenverhoging van 5,5 punten voor. In het nieuwe voorstel voor de begroting is deze opcentenverhoging een jaar uitgesteld. Het college vraagt de Staten wel een eerder uitgestelde opcentenverhoging te bevestigen. Het gaat om een verhoging van 5 punten. In plaats van E25 tot E27,3 euro per jaar extra, moeten autobezitters in het nieuwe voorstel in 2007 E12 tot E18,3 euro per jaar extra betalen afhankelijk van het gewicht van de auto.

Ook het gebruikmaken van extra geld van Falcon, houdstermaatschappij van de nuon-aandelen van de provincie, is voorlopig geschrapt. De staten willen eerst de toekomstdebatten afwachten en kaders stellen voor het gebruiken van extra geld via Falcon.

Het uitstellen van de opcenten en het schrappen van extra Falcon gelden, maken de Begroting 2007 niet minder ambitieus aldus Gedeputeerde Financiën Jan Ploeg. "Wij voorzien nog steeds een extra inzet van ruim E80 miljoen voor nieuw beleid in de periode 2007-2010". Dit is mogelijk omdat de spaarpot voor de Zuiderzeelijn wordt gebruikt voor de begroting en omdat een deel van het nieuwe beleid wordt betaald uit onderbestedingen. Daarnaast kreeg de provincie een uitzonderlijk hoog Nuon-dividend van ruim E40 miljoen. Hoe de Begroting 2007 er wat het college betreft precies uit komt te zien, wordt in september bekend gemaakt.

Vorig jaar november wilde Provinciale Staten dat in 2010 structureel E10 miljoen op de bedrijfsvoering van de provincie wordt bezuinigd. In april dit jaar stelde het college dat een bezuiniging tot E6,5 miljoen mogelijk is, maar dat meer bezuinigen betekent dat de provincie taken moet laten vallen. De Staten blijven vasthouden aan de bezuiniging van E10 miljoen. Het college werkt nu aan een notitie waarin de extra E3,5 miljoen bezuiniging wordt uitgewerkt.

Ieder jaar maakt het College van GS in het voorjaar een Kaderbrief. Hierin staan de uitgangspunten voor de begroting. Het college en de Provinciale Staten debatteren vervolgens met elkaar over Kaderbrief. Op basis van dit debat en de meeste actuele financiële stand van zaken, maakt het college in de zomer dan een voorstel voor de begroting. In november volgt hierover een debat in de Staten, waarna de begroting definitief wordt vastgesteld.


---- --